Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Téglás Henrietta Éva

Berba lavande u punom jeku u Bačkoj Topoli

2023.06.07
12:47
2023.06.07
17:00
Forrás
Pannon RTV
Na plantaži koju održava Dom kulture, lekovita lavanda je u punom cvatu, ljubitelji lavande su radnim danom u poslepodnevnim časovima dobrodošli u berbu, pored toga ceo jun mesec cvetanje lavande prate vašari rukotvorina i koncerti.

Plantaža lavande Likovne kolonije, smeštena je na obali bačkotopolskog jezera, ispunjena je prijatnim, neprikosnovenim mirisom lavande. Berba lavande, koja je inače ove godine odlična, privlači mnoge, kao način da se tokom berbe opuste. Posetioci mogu da uberu šareno cveće u papirne kese u vrednosti od 200 i 400 dinara.

Anita Enekeš, Bačka Topola: "Volimo lavandu, zato smo izašli. Volimo njen miris, boravak u prirodi, jer zbog posla nikad nemamo dovoljno vremena za boravak u prirodi. Od nje ćemo napraviti sirup, koristićemo je kao ukras, osušenu i imaćemo mogućnost da osetimo miris lavande tokom cele godine, a ne samo u ovo doba.”

Od sveže ubrane lavande, koja je poznata po svom umirujućem i lekovitom delovanju, na radionici rukotvorina su izrađeni i mirisni jastučići u obliku vilenjaka, venci i ukrasi sa motivom lavande, istakla je Roža Frindrik. Predsednica Društva za ručni rad, tradicije i folklora „Spomenak“ iz Bačke Topole, je dodala da oni takođe proizvode mirišljave štapiće koji teraju muve i komarce.

Trenutno cveta lekovita lavanda, ali uskoro će procvetati i još jedan hibrid, Groso, pa će programi na Umetničkoj koloniji trajati ceo mesec.

Timea Čipe, direktorica Doma kulture opštine Bačka Topola: „Organizujemo i tri koncerta, 13. i 20. juna, kao i 3. jula, prateći programi su besplatni, zato su svi dobrodošli, a naše radno vreme se stalno ažurira, malo je tih dana kada nas nema ovde, pogotovo preko nedelje, posebno popodne, berba lavande je otvorena.”

O terminima berbe lavande i pratećem programu zainteresovani se mogu informisati na fejsbuk stranici Doma kulture u Bačkoj Topoli ili putem telefon 024/713-515.

levanda
Bačka Topola

Slične vesti

Najnovije

11:51, Frissítve: 16:59

Dani Debeljače

Ovog vikenda se održavaju “Dani Debeljače” u ovom južnobanatskom naselju. Članovi Mađarskog kulturno-umetničkog centra Debeljača u petak su u centru sela delili tradicionalni fontoš (važan) kolač, a potom su održali bogat kulturni program.
09:49, Frissítve: 16:09

U Beogradu kvadrat stana više od 3000 evra

Tržište nekretnina u Beogradu se naizgled stabilizuje, cene ne rastu, ali ni ne padaju. U glavnom gradu Srbije su najskuplji stanovi u centru, a najjeftiniji na periferiji. Drugačija je situacija kada su u pitanju zakupnine.

Najčitanije

Osvećenje berbe u Horgošu

Osvećena je berba u Horgošu u crkvi Snežne Gospe. Manifestacija je jedan od nastarijih i sa najvećom tradicijom od pratećih programa Berbanskih dana.