Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Berbanski dani – turistička atrakcija

2019-09-14
22:43
2019-09-14
22:51
Forrás
Pannon RTV
U proteklih 30 godina jubilarni Berbanski dani izrasli su u međunarodnu turističku atrakciju- rekla je Marta Dobo na otvaranju manifestacije.

Predsednica mesne zajednice Palić dodala je: ove godine, sve do nedelje uveče,  posetioce dočekuju sa programom koji je bogatiji od svih dosadašnjih.

Po tradiciji na prazničnom otvaranju Berbanskih dana izabrana je i kraljica berbe. Ove godine tu titulu je ponela Anita Kovač.

Ogromna gužva je bila oko Velike terase na Paliću. Tokom sunčanog dana mnogi su posetili Palić, interesujući se za kupovinu jesenjeg roda i zimnice. Hermina Batori, proizvođač sa Palića po povoljnim cenam nudi svoju robu: „ Jabuka je 50 dinara, ali ima je i za 60, ta je već jako lepa, a ima i za 40, dok su one koje su otpale 20 do 30 dinara, i one su za brzu upotrebu. Ima bundeve za 50 do 60 dinara, breskva je 60, 70 ili 80 dinara, ali najveće su 100 dinara. Kruške su između 50 i 80 dinara, dok je grožđe od 100 do 120 dinara."

Dunje su 60, mak hiljadu dinara, venac belog luka može da se kupi za 350 do 800 dinara. Zastali smo i kod tezge Đerđa Temešvarija sa Šupljaka koji beli luk prodaje za 200 do 250 dinara za kilogram. „Međutim, dva kilograma je 450 dinara" kaže.

Na otvaranju manifestacije Marta Dobo je rekla: 30 godina nije mali period u životu zajednice, kada u kontinuitetu nešto obeležava. Berbanski dani danas predstavljaju pravu međunarodnu turističku atrakciju.

„Gosti dolaze ne samo sa Palića i Subotice, nego i izdaleka, jer pročulo se za ovo i stižu  iz inostranstva, naročito kada je ovako lepo vreme. Kao što smo mogli da vidimo tokom pre podneva, veoma je mnogo posetilaca i naravno ovo ima veliki uticaj na turističku ponudu mesta."

Janoš Šomođi, proizvođač sa Hajdukova nudio je i sveže ceđeni sok od jabuke: „Na licu mesta ga cedimo, tako da kao što kažu, od ovog ne može biti svežije i  sto odsto čist sok od jabuke. Dakle, ono što vidimo, to je ponuda, može da se pogleda, da se degustira jabuka koju smo samleli. Vide ljudi koju jabuku smo samleli na mašini, tako da tvrdim da je ovo najzdravije."

Za takmičenje rakija prijavljeno je preko 70 uzoraka, a od pekmeza doneli su čak 23 uzorka. Andor Čeh, jedan od organizator palićkih Berbanskih dana kaže da su pristigli izuzetni proizvodi: „Imamo rakiju od paradajza i zove, uz uobičajenu krušku, breskvu, kajsiju, različite vrste šljiva, odležale i sazrevale u buradima."

Nabrojali su i specijalitete među pekmezima: između ostalih pekmez od mušmule kao i pekmez od šljive aromatizovan đumbirom ili muškatnim oraščićem.

Na prostoru severne Bačke polako se berba i unos roda privodi kraju. U jabučarima još traje sezona branja jabuka. Prema vremenskoj prognozi čini se da će ovogodišnj rod biti dobar, a to se vidi i na izloženim proizvodima na kojima je voće i povrće izložilo gotovo 60 proizvođača iz okoline.

Berbanski dani se u nedelju nastavljaju bogatim programom, između ostalog takmičenjem u kuvanju.

Berbanski dani
Palić
Marta Dobo

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije