Ugrás a tartalomra

Besplatna interaktivna predavanja u subotičkoj sinagogi

2023.10.03
17:02
2023.10.03
17:42
Forrás
Pannon RTV
U okviru Dečije nedelje od danas do petka mališani iz obdaništa i osnovnih škola imaju prilike za besplatnu posetu subotičkoj sinagogi. Za učeničke grupe održavaju i interaktivna predavanja o istoriji zdanja.

Nekoliko razreda iz osnovne škole „Kizur Ištvan“ posetilo je sinagogu. Zadivljeno su razgledali objekat. Đaci kažu da će u okviru Dečije nedelje u sredu ići u bioskop, a u petak škola će organizovati sportski dan.

„Stvarno je prizor prelep i ovi simboli čine da sinagoga bude jako lepa. Ponosna sam na ovu građevinu koja se nalazi u našem gradu“ kaže Tara Vojvodić.

„Mnogo mi se sviđaju kod sinagoge ovi prozori okolo i sviđaju mi se ti zlatni detalji i sve ostalo“ kaže Lazar Tešanović.

U sinagogi neprekidno prihvataju prijave škola za posetu. Pre nego što učenike provedu kroz ceo objekat, svakoj grupi održe kratko predavanje na kojem mnogo toga mogu da saznaju o istoriji sinagoge i arhitektonskom stilu u kojem je podignuta.

Sa velikim uzbuđenjem smo se pripremali za ovu sedmicu, veliki broj grupa se odazvao našem pozivu, jer tokom utorka, srede, četvrtka i petka povodom međunarodne nedelje deteta besplatno sinagogu mogu da posete ne samo mališani ispod 10 godina starosti, već i deca uzrasta osnovne škole sa svojim pratiocima. Do sada su nam se javili iz mnogih škola“ kaže Hajnalka Ileš, koordinatorka Fondacije sinagoga.

Prvog dana u prva dva sata programa već oko 400 dece iz Subotice i okoline posetilo je zdanje subotičke sinagoge.

suboticka sinagoga
Dečija nedelja
Hajnalka Ileš

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.