Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Besplatni preventivni pregledi na rak dojke u Subotici

2021.10.11
16:01
2021.10.11
16:08
Forrás
Pannon RTV
Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke i u 11 gradova Srbije rade se kontrolni pregledi. U Subotici je akcija započela u nedelju i danas do 18 časova svaka žena može da dođe na pregled.

Nastanak tumora ne može se sprečiti, ali se promene mogu rano uočiti. Preventivni pregledi okašavaju izlečenje.

„Redovno odlazim, kako stignem. Sada situacija ne dozvoljava, upravo zbog toga sam odlučila da iskoristim ovu mogućnost" kaže Erika Koza.

Na glavnom gradskom trgu u Subotici postavljena je mobilna ordinacija opremljena uređajima neophodnim za potrebne preglede.

„Tada su žene asimptomatske, znači nemaju nikakve tegobe i sa otkrivanjem bolesti u ranoj fazi sasvim se povećava mogućnost za uspešno lečenje i adekvatno tretiranje, odnosno žene tada mogu da budu izlečene za razliku od toga kada se kasni sa dijagnostikom, onda je to već fatalna bolest" kaže dr Jelica Vukmirović, radiolog.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Dvodnevne besplatne kontrolne preglede organizovalo je beogradsko udruženje „Žena uz ženu" uz podršku subotičkog udruženja „Jedna uz drugu". Cilj je da skrenu pažnju ženama na važnost ranog otkrivanja bolesti.

„Najvažnija stvar je preventiva. Preventiva u smislu ranog otkrivanja raka, znači počevši od samopregleda grudi koji svaka žena sama treba da radi jednom mesečno, ultrazvučnog pregleda do 45-te godine koji treba da se obavlja jednom godišnje ukoliko nema nekih porodičnih anamneza sa opterećenjem i drugih preporuka da se to radi češće, što treba naravno raditi po savetu lekara. I mamografija jednom godišnje, ili na dve godine zavisno od odluke lekara, nakon 45 godine" kaže Milića Pećerić, predsednica udruženja građana „Jedna uz drugu".

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Prema zvaničnim podacima rak dojke i dalje je vodeća bolest u Srbiji. Oboljenje se godišnje u državi dijagnostikuje kod 4.500 žena, a 1.700 žena i umre od posledica bolesti.

rak dojke
prevencija
pregled
Subotica

Najnovije

16:57, Frissítve: 17:46

Rusi malo plaćaju jabuke

Izvoz jabuka u Rusiju je ponovo uspostavljen. Postoji potražnja za kvalitetnim voćem sa peskovitog tla, ali proizvođači nisu zadovoljni sa cenom jer, kako kažu, ona ne pokriva ni troškove proizvodnje.
16:11, Frissítve: 17:45

U Subotici se vakciniše sve više mladih

Vakcina protiv korona virusa, na vakcinalnom punktu u Subotici, i dalje se može primiti bez prethodne registracije. Većina ljudi dolazi da primi treću dozu vakcine. Poslednjih dana se sve više mladih odlučuje da primi vakcinu.

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.