Ugrás a tartalomra
Pixabay/Shutterbug75

Bez cigarete – bar jedan dan

2023.01.31
15:33
2023.01.31
17:20
Forrás
Pannon RTV
U Srbiji se od duvanskih proizvoda najviše koristi cigareta i svaki treći građanin svakodnevno puši. Zabrinjava da gotovo 16 odsto pušača dnevno popuši 20 i više cigareta. Svakog dana u našoj zemlji umre 44 lica od bolesti povezanih sa pušenjem.

U Domu zdravlja u Bečeju organizovan je besplatan pregled uha i grla za pušače. Mada je mnogo pušača, malo njih je iskoristilo ovu mogućnost, iako je prevencija i rano prepoznavanje bolesti od izuzetne važnosti. Stanje uha, nosa i grla otkriva probleme koje izaziva pušenja.

„Manifestuje se prvo promuklošću, pa nekada može da bude otežano gutanje, nekad čak i bol u jednom uvu može da nam ukaže da je deo grkljana i deo tog aerodigestivnog puta zahvaćen nekim malignim procesom“ kaže Slađana Gajin, specijalista za uho, nos i grlo u Domu zdravlja u Bečeju.

U Srbiji mnogi puše ne samo na ulici, već i u ugostiteljskim objektima, a mnogi već i od ranog mladalačkog uzrasta.

„ Pokušao sam da se odviknem, pušim od četrnaeste godine.

- Koliko cigareta popušite?

- Otprilike jednu kutiju, to je dosta za dva dana“ kaže Imre Galfi iz Bečeja.

Svaki treći stanovnik Srbije puši, a među pušačima 16 odsto njih dnevno popuši 20 cigareta ili preko tog broja.

„Pušim, recimo, oko dve godine, probao sam za rođendan i jedna kutija mi traje maksimalno dva, dva i po dana.

- Da li si već razmišljao da ostaviš?

- Naravno“ kaže Jonatan Pavić iz Bečeja.

Posledice pušenja između ostalog mogu biti problemi sa disajnim organima, srcem i krvotokom, ali mogu se pojaviti i razni tumori. Mnogi zbog toga što imaju simptome jedne od bolesti ostavljaju cigaretu.

„ Pedeset godina sam pušio, pe dve godine sam prestao, ali sada sam od jedne gospođe uzeo cigare.

- Nastavićete sa pušenjem?

- Ne“ kaže Paja Rogan iz Bečeja.

Cigareta sadrži blizu 4000 hemijskih jedinjenja, od kojih su preko dvadeset izazivači raka. Nezavisno od toga da li dim potiče od cigarete, cigare, lule ili električne cigare, jednako je štetan ne samo za pušača već i za svoju okolinu.

„Naročito su izložena deca. U samim prostorijama, sad sam čitala neke studije, i po 10 sati nakon korišćenja duvana, cigareta u jednoj prostoriji, zadržavaju se te materije, pa sad kad se to kontinuirano konzumira, to dete ni krivo ni dužno je izloženo u kontinuitetu duvanskom dimu, što svakako nije dobro za njih“ kaže Slađana Gajin specijalista za uho, nos i grlo u Domu zdravlja u Bečeju.

Specijalista smatra da bi pušači bar jednom godišnje trebali da odu na pregled, jer u Srbiji svakoga dana umre 44 osoba od posledica bolesti koje su povezane sa pušenjem.

cigareta

Najnovije

16:46

Ljudi iza kulisa

U okviru ciklusa razgovora „Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, viša kustoskinja Savremene galerije u Subotici Jasmina Vidaković razgovarala je sa Renatom Rudić, menadžerkom obrazovnog programa Otvorenog univerziteta u Subotici.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.