Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Bez rekordnih prinosa pšenice i ječma na području Subotice

2022.06.22
10:30
2022.07.01
15:28
Forrás
Pannon RTV
Prinosi će čak biti niži od prosečnih. Nije bilo značajnih bolesti roda, ali su padavine kasno stigle za ove kulture – rekla je Hajnalka Bognar Pastor za jutarnji program Subotičkog mađarskog radija.

Na području Subotice godišnje je posejano između 20 i 21 hiljada hektara pšenice i između 3,5 i četiri hiljade hektara ječma.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Subotička lokalna samouprava nastoji da kroz program subvencionisanja bankarskih kamata pomogne ratarima, a osim toga organizovana je i akcija besplatne kontrole plodnosti poljoprivrednog zemljišta.

I ove godine je Poljoprivredna stručna služba bila jedina koja se prijavila i dobila posao, tako da proizvođači već mogu da se prijave kod njih. To znači da je ovde reč o privatnim parcelama. Registrovani poljoprivredni proizvođači koji imaju oranice i proizvođači povrća mogu po gazdinstvu da predaju 10 uzoraka za besplatnu analizu plodnosti zemljišta, a proizvođači voća i grožđa imaju pravo na 20 uzoraka, jer se kod njih tlo uzorkuje na dve dubine, zato je dvostruki broj. Zajedno sa rezultatima analize dobijaju i predlog dopune prihrane zemljišta. Potrebno je da iskažu šta planiraju ubuduće i dobiće predlog o dopuni prihrane objasnila je Hajnalka Bognar Pastor, članica Gradskog veća Subotice zadužena za poljoprivredu.

prinos
pšenica
ječma
poljoprivreda
Subotica

Najnovije

17:06, Frissítve: 17:14

Ne odlaze dok ne dođe do napretka u pregovorima

Subotički traktoristi i dalje uporno nastavljaju borbu za ispunjenje svojih zahteva, a noć su proveli u blizini Gradske kuće. Poljoprivrednici očekuju povoljan razvoj situacije i napredak u pregovorima, a do tada se neće pomerita sa svojih sadašnjih
16:39

U Kini otkriven novi virus

Pretpostavlja se da je virus, koji izaziva, između ostalog, povišenu temperaturu, umor, kašalj, gubitak apetita i bolove u mišićima, prešao na ljude sa životinja.
19:12

Nakon Kolumbije pravac Minhen

Sa takmičenja u bacanju koplja U-20 na svetskom prvenstvu organizovanom u Kolumbiji Adriana Vilagoš iz Malog Iđoša kući se vratila sa zlatnom medaljom. Bacačica koplja ponovo nastupa sledeće nedelje na EP za senione u Minhenu.

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.