Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelić

Biće prevremenih izbora, još se ne zna kada

2023.06.08
13:00
2023.06.08
16:14
Forrás
Pannon RTV
Prevremeni parlamentarni izbori, povećanje penzija i plata, jeftiniji hleb – između ostalog i o tome je govorio Aleksandar Vučić, predsednik Srbije u sredu uveče, na konferenciji za medije koju je održao zajedno sa premijerkom Anom Brnabić.

Ana Brnabić je na konferenciji za medije rekla: za nju je čast i radost da obavlja svoje dužnosti, ali ukoliko je potrebno spremna je da napusti poziciju predsednika vlade. Dodala je: predsednik Srbije Aleksandar Vučić gotovo dve sedmice redovno poziva opozicione političare da sednu da razgovaraju sa njim. To, međutim, za sada niko nije učinio – naglasio je. Ana Brnabić samtra da je srpska vlada donela važne mere u interesu bezbednijeg društva.

„U ovom trenutku, znate kada se društvo nalazi u takvoj situaciji, takvoj krizi, jedini način u demokratskim društvima je da je rešite razgovorom. Oni razgovor ne žele, na žalost. Tako da i danas ponavljam, spremna sam, i računajte da moju ostavku imate na stolu, računajte na tu ostavku, to ostavlja prostor za neke tehničke razgovore. Ja smatram, a razgovarala sam i sa predsednikom SNS-a Milošem Vučevićem kao predsednikom najveće stranke u Srbiji, smatram da je izlaz iz ove krize parlamentarni izbori do kraja godine. Ostavljam predsedniku republike da na kraju krajeva donese takvu odluku.“

Aleksandar Vučić predsednik Srbije je rekao: Srpska napredna stranka ne želi drugog predsednika vlade umesto Ane Brnabić, jer su zadovoljni sa njenim radom. Ukoliko bi Ana Brnabić podnela ostavku, jasno je da bi u kratkom roku došao red na nove izbore. Predsednik države je takođe rekao da i dalje očekuje stranke spremne za razgovor. Istovremeno je naglasio da sa uličnim demonstracijama, nasiljem, niko neće preuzeti vlast.

„Uvek smo spremni da se dogovaramo, ali to nije pitanje nečije partijske volje, već je to pitanje razgovora svih političkih činilaca i svakako ne mesto gde će manjina nadjačati većinu. Ali će i većina da se trudi da bude veoma poštena, ozbiljna i odgovorna i da da sve od sebe da napravi neku vrstu tehničkog dogovora sa predstavnicima manjine oko toga kako i na koji način i u kom trenutku da različiti izborni procesi budu održani. Dakle, sada je jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore, ovo je samo pitanje meseca tačno u kojem će ti parlamentarni izbori biti održani.

Vučić je govorio i o tome da će medicinske sestre, zaposleni u posveti dobiti povećanje zarada od 1. septembra u visini oc 5, 5 odsto, a na početku naredne godine mogu računati na dodatno povećanje od 10 odsto. Angažovani su na tome da i zaposleni u drugim oblastima javnog sektora dobiju povećanje zarada. Uslediće i povećanje penzija.

„Već od 1. oktobra idemo sa povećanjem od 5,5 odsto,  a onda od 1. januara sa dodatnih 14,6 odsto. Dakle, sa kumulativno gotovo 21 odsto povećanjem, na onih gotovo 21 odsto kojih smo imali već, povećanje kumulativno sve zajedno od početka prošle godine je gotovo 45 odsto, 44 odsto povećanje penzija.“

Osim toga, sva deca do 16 godina u septembru će dobiti jednokratno 10.000 dinara – najavio je Vučić. Biće podeljeno novih 100.000 putnih vaučera, čija vrednost je 5.000 dinar. Hleb Sava biće jeftiniji od ponedeljka – predsednik Srbije nabrojao je upravo donete odluke. Dodao je: pokušao je da pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom da zahtevano poskupljenje struje bude odloženo.

Srbija
Aleksandar Vučić
Ana Brnabić
izbori
penzija

Najnovije

11:51, Frissítve: 16:59

Dani Debeljače

Ovog vikenda se održavaju “Dani Debeljače” u ovom južnobanatskom naselju. Članovi Mađarskog kulturno-umetničkog centra Debeljača u petak su u centru sela delili tradicionalni fontoš (važan) kolač, a potom su održali bogat kulturni program.
09:49, Frissítve: 16:09

U Beogradu kvadrat stana više od 3000 evra

Tržište nekretnina u Beogradu se naizgled stabilizuje, cene ne rastu, ali ni ne padaju. U glavnom gradu Srbije su najskuplji stanovi u centru, a najjeftiniji na periferiji. Drugačija je situacija kada su u pitanju zakupnine.

Najčitanije

Osvećenje berbe u Horgošu

Osvećena je berba u Horgošu u crkvi Snežne Gospe. Manifestacija je jedan od nastarijih i sa najvećom tradicijom od pratećih programa Berbanskih dana.