Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Alen Igumanović

Bliski kulturni, politički i ekonomski odnosi mogu pomoći da se prežive teška vremena

2019-08-18
09:02
2019-08-18
09:12
Forrás
Pannon RTV
Zajednica vojvođanskih Mađara održala je tradicionalnu proslavu Dana Svetog Ištvana na Paliću.

Posetioce je na obali jezera već popodne čekao vašar rukotvorina, a uveče u 19.30 je počela ekumenska svečanost sa posvećenjem hleba. Prisutnima su se obratili Mate Kočiš, lider poslaničke grupe vladajuće mađarske stranke Fides i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Čvrsta nacija, organizovana država, pravni poredak, suverenitet i zaštita hrišćanskog sveta Evrope. Mi, Mađari znamo već hiljadu godina, šta je naš zadatak i naša misija – istakao je u svom govoru Mate Kočiš. Lider poslaničke grupe Fides je dodao: sada, kada je Evropa ponovo u opasnosti, kada se naša hrišćanska kultura i naše vrednosti suočavaju sa do sada neviđenim izazovima, opet možemo računati jedni na druge i na naše saveznike.

Mate Kočiš, lider poslaničke grupe Fides, Mađarska: „Mađarska je prikupila dovoljno snage za nadmetanje, i u srednjoj Evropi se formirao takav saveznički sistem, koji je u stanju da se takmiči sa drugim privrednim regijama, i može nametnuti odlučujuće političke stavove o budućnosti kontinenta. Ubeđeni smo da će integracija Srbije, a sa Srbijom i vojvođanskih mađara,  Evropska unija postati jača i bogatija. Srbi, sa kojima smo se vekovima unazad zajednički borili za Evropu, ovo su zaslužili.”

Ištvan Pastor je rekao: Istorija nikada nije bila milostiva prema Mađarima, ali ih je istovremeno naučila taktikama i trikovima preživljavanja, a naročito tome da jedina garancija za opstanak su ispravne odluke koje će narod svojevoljno slediti. Predsednik SVM-a je istakao: 2019. godine Mađari ponovo zajedno donose odluke. To što ne živimo u istoj državi ne znači da smo izolovani od nacije.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara: „Naše odluke su zajedničke: prihvatamo i želimo da Mađarsku vodi vlada, koja teži da država i dalje bude mađarska, suverena i hrišćanska. Mi, Mađari u Vojvodini istovremeno moramo doneti i sopstvene odluke, koje su delom pojedinačne, delom se odnose i na zajednicu. Sve te odluke utiču i na pojedinca i na zajednicu, ali ne preterujemo ako kažemo da utiču i na celu naciju.”

Predstavnici istorijskih crkava su i ovom prilikom blagoslovili prvi hleb od ovogodišnjeg žita.

Sveti Ištvan
Palić
Ištvan Pastor
Mate Kočiš

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije