Ugrás a tartalomra
Info TV/Csendir Viktor

Bogata ali skupa ponuda voća i povrća na pijacama

2020-05-22
16:56
2020-05-24
18:36
Forrás
Pannon RTV
Kupci pad cena mogu da očekuju tek u junu, ali proizvođači ističu da dvomesečnu pauzu u poslovanju neće nadomestiti ni veće cene.

Tezge na pijaci u Kanjiži su prepuni svežeg povrća i voća. Ponuda je bila bogata, ali se za sveže povrće i dalje mora platiti veoma visoka cena.

Karolj Janoši je takođe pazario na pijaci. Zadovoljan je kvalitetom proizvoda, ali ih smatra skupim: „Ponuda bi, prema mom mišljenju, bila adekvatna, ali sam se malo iznenadio kada su cene u pitanju. Kilogram krompira je recimo 80 dinara, kilogram jabuke 130-40 dinara, ali ista stvar se dešava i u prodavnicama, gde su cene takođe naglo skočile, a to sada vidim i na pijaci.”

Info TV/Csendir Viktor

Trenutno proizvođači za kilogram krastavca traže 100 dinara, za papriku 200-250 dinara, za paradajz 160 dinara, za jagode 200-350 dinara, a za zelje i repu 50-120 dinara.

Na tezgi Monike Babinski iz Adorjana može se takođe naći skoro sve. On je rekla da im je u ovom periodu ponuda najbogatija: „Sveža paprika, paradajz, krastavac, ali ima i salate, luka, mladog luk, stari i mladi krompir, razno povrće. Cene su relativno dobre.”

Info TV/Csendir Viktor

Po mišljenju Jožefa Babinskog, bez obzira na to što su sada cene na pijacama visoke, kada su svoje proizvode mogli da prodaju po zaista povoljnim cenama, zbog epidemije nije bilo moguće odlaziti na pijace. Morao je da vrati 30 hiljada glavica salate nazad u zemlju, zbog toga ovaj proizvođač ove godine računa na ogroman gubitak: „Značajno smo unazađeni, imamo veliki minus. Ne samo zbog cena, zbog toga što smo morali da vratimo salatu, već nam je to odložilo i primarnu robu. Ono što smo mogli prodati po povoljnoj ceni, čekali smo poslednji trenutak da prodamo salatu, ali sam zbog toga skoro ispao sa primarnom robom. Kod mene je tako, kako je kod drugog, to ne znam.”

Info TV/Csendir Viktor

Ovaj proizvođač je dodao da će, u trenutku kada sazri značajnija količina paprike koju je zasadio, doći do pada cena na pijacama, a to se očekuje u junu.

pijaca
voće
povrće

Najnovije

17:51

„Pupljenje" u Bečeju

Sinoć je u Mađarskom kulturnom društvu „Petefi Šandor" u Bečeju održan svečani program pod nazivom „Pupljenje", povodom Dana mađarske kulture. U okviru predstave publika je mogla da dobije uvid u poeziju i ljubavni život Lerinca Saboa.
16:54, Frissítve: 17:05

Pešačenje u prirodi, razgledanje okoline Horgoša

Pešačka tura, u okviru koje su zainteresovani mogli pogledaju znamenitosti u okolini Horgoša, počela je sa oko 70 učesnika. Zainteresovani su stigli iz nekoliko vojvođanskih mesta. Obilazak je organizovalo Društvo ljubitelja prirode iz Kanjiže.
16:06, Frissítve: 17:26

Vakcinacija na Novosadskom sajmu

Masovna imunizacija sprovodi se u Hali 1 Novosadskog sajma od srede. Prvog dana je vakcinisano 1300 osoba, a u petak već 2200 građana. U grad je u utorak stiglo 5500 doza kineske vakcine Sinofarm, a narednih dana isto toliko.

Najčitanije

U Sentešu predstavljen prvi tramvaj-voz

Očekuje se da od jeseni prevozi putnike između Segedina i Hodmezovašarhelja. Na ovoj relaciji dnevno putuje gotovo 10 hiljada zaposlenih. Ukoliko se ostvare planovi, tram-train stići će i do Subotice.

Pala otkupna cena svinja

U decembru su u Srbiju uvoženi tovljenici i prasići iz nekoliko zemalja, prisiljavajući tako lokalne proizvođače da prodaju svoju stoku ispod cene. Očekuje i rast cene hrane za životinje. Uz to, kasne i državne subvencije.