Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Bolji kvalitet pijaće vode na Paliću i na Radanovcu

2020.12.15
18:08
2020.12.15
18:16
Forrás
Pannon RTV
Stanovnici Palića i Radanovca od proleća mogu očekivati zdravu pijaću vodu bez arsena. Za to je neophodna Fabrika vode 2 čiji je pogon danas investitor preuzeo od izvođača.

Da bi voda dobrog kvaliteta stigla do potrošača sada se još čekaju neophodne dozvole. 

Pannon RTV/Csipak Edvin

Radovi u Subotici, na prostoru iza fabrike elektromotora „Sever" otpočeli su 2017. godine. Složeni kompleks koji se sastoji od više delova upravo je završen, sada je investitor, JKP „Vodovod i kanalizacija" fabriku preuzelo od izvođača. Prvenstveni cilj ovog pogona je da obezbedi zdravu pijaću vodu u onim delovima grada do kojih do sada nije stizala.

„Do sada su Palić i Veliki Radanovac dobijali sirovu vodu, u sirovoj vodi ima i arsena. Ovim pogonom odstranjuje se arsen i poboljšava se kvalitet vode" rekao je Đerđ Šugar, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija" u Subotici.

Projekat koji je obuhvatao novu fabriku vode započeo je 2012. godine, dok su se radovi odvijali uz pomoć kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj u visini od 11 miliona evra i od podrške Fonda za zapadni Balkan u visini od 2,5 miliona evra.

„Proteklih godina mnogi su me pitali zbog čega „Vodovod" mora da podiže kredit, zbog čega treba zadužiti javno preduzeće, grad, građane. Zbog svojih dimenzija, zbog svoje veličine ovakve investicije mogu da se ostvare iz kredita, odnosno od donacija" kaže dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice. 

Pannon RTV/Csipak Edvin

Vodovodna mreža Subotice pokriva oko 70 odsto teritorije grada, centar grada je potpuno snabdeven pijaćom vodom, dok u slučaju prigradskih naselja ima nedostataka. Osim toga važno je da svako ko može priključi se na mrežu.

„Veoma je važno priključiti se na izgrađenu infrastrukturu, na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, da građani koriste one mogućnosti koje su grad i javna preduzeća ostvarili" kaže Imre Kern, zamenik gradonačelnika Subotice. 

Pannon RTV/Csipak Edvin

Ulaganje u zelenu infrastrukturu jedan je od glavnih pravaca u budućnosti – čulo se na događaju.

„To može da bude vodovodna ili kanalizaciona mreža, način na koji se tretira otpad ili energetska efikasnost u šta spada i to kako obnavljamo naše zgrade i naš sopstveni stan. Zajedno sa Evropskom unijom, EBRD-om će biti tu u Srbiji, u Subotici da u tome pomogne" rekla je Žužana Hargitai, direktorica za zapadni Balkan EBRD-a.

Zahvaljujući Fabrici vode 1 u Subotici veliki deo stanovništva već sada ima pijaću vodu bez arsena i odgovarajućeg kvaliteta. Očekuje se da novi pogon omogući da takva voda stigne i do stanovnika na Paliću i na Radanovcu. 

Palić
Radanovac
fabrika vode
Imre Kern
Đerđ Šugar
dr Balint Pastor

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!