Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Boško Gugleta stigao u Budimpeštu

2021.09.07
15:55
Forrás
Pannon RTV
Započelo lečenje mališana u prestižnom bolničkom centru.

Boško Gugleta je stigao u Budimpeštu. Za dečaka iz Srbije koji boluje od oboljenja SMA-1 su pre tri nedelje prikupljena sredstva i danas je primljen u dečjoj bolnici Bethesda.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Sanitetsko vozilo je u utorak prepodne dovelo Boška do dečje bolnice Bethesda. Za tretman obolelog dečaka su sredstva prikupljena u kratkom roku, a mnogo je pomoglo i što su roditelji Gavrila novac naknadno dobijen od države takođe prebacili na Boškov račun.

"I dalje ne mogu da verujem da smo došli, ja sam jako srećna, jer smo ovome težili, za ovo smo se borili, ovome smo se nadali, i iskreno verujem da će Boško ovde imati najbolju moguću negu i da će se oporaviti" – kaže Nađa Gugleta, Boškova majka i dodaje da nije bilo pitanje da li žele da dete dobije tretman u ovoj instituciji u Budimpešti.

"Mi se iskreno nismo dvoumili kada smo dobili informacija kakva je nega u Los Anđelesu i kakva je u Budimpešti, izabrali smo ovde, jer smo videli kod Olivera kako je bio veliki napredak nakon primanja terapije, kod Gavrila isto velik, i kuća nam je blizu, i to nam je bilo važno, a nega koju ova bolnica daje je nam bila najvažnija" – izjavila je kaže Nađa Gugleta, Boškova majka

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Boško trenutno diše preko cevi i tube, te je nakon kontrole njegovog stanja prvi zadatak da se postepeno pređe na jednostavnije oblike disanja – objasnila je dr Borbala Mikoš, lekarka-direktorka dečje bolnice Bethesda, vodeći lekar tima Zolgensma.

"Nadamo se na osnovu njegove mladosti, kao i na osnovu rezultata kod Olivera da ćemo to uspeti da rešimo, naravno nema garancije. Zato sam rekla da ćemo samo jako oprezno, malim koracima menjati oblike i parametre disanja, smanjivati ih, kako ne bi došlo do nedostatka kiseonika, te postepeno opterećivati organizam" – rekla je dr Borbala Mikoš, lekarka-direktorka dečje bolnice Bethesda, vodeći lekar tima Zolgensma.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Doktorka je dodala da ako ovo uspe, onda će dečaku biti potrebno još nekoliko specijalističkih laboratorijskih pregleda, i ako i one prikažu dobre rezultate, tada će i Boško da dobije gensku terapiju.

Boško Gugleta
Budimepšta
SMA

Najnovije

16:46, Frissítve: 17:28

Božićna atmosfera u Somboru

Po drugi put je organizovan adventski prodajni vašar na kojem su, u velikoj sali Hrvatskog kulturno-umetničkog društva „vladimir Nazor" izloženi radovi lokalnih kulturnih društava.

Najčitanije

Pucnjava u Horgošu

Na društvenim mrežama večeras su se pojavili video snimci na kojima se vidi kako jedna grupa migranata šeta ulicama Horgoša, a povremeno se čuje i pucnjava.