Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Božić da bude u znaku porodice, ljubavi i topline

2021.12.25
09:26
2021.12.25
16:33
Forrás
Pannon RTV
Tokom Božića živimo u čarobnom krugu praznične hrane, ali stručnjaci nas upozoravaju da ne preterujemo sa hranom i pićem. Zato što kada unosimo više hrane nego inače, naš organizam je veoma opterećen.

Egon Pecko iz Ade nedavno je izgubio 50 kilograma. Kako kaže, to ga motiviše da ni tokom praznične trpeze, ne poklekne iskušenju prema primamljivoj hrani. Ove godine u tome ga podržava i porodica.

Egon Pecko, Ada: "Gledao sam ih kako slatko jedu, ali sam odoleo iskušenju, a kad se porodica okupila da pojedu tortu, otišao sam da ne bih gledao i trenirao sam. Ove godine se to, utoliko promenilo, da otkako su moji roditelji i cela porodica primetili, da ova dijeta stvarno daje rezultate i da sam postigao svoj cilj, pa su i oni počeli zdravo da se hrane."

Pannon RTV

Evelin Dupak, nutricionista, skreće pažnju na umerenost. U tom slučaju smatra da je fizička aktivnost neophodna, makar da se radi o laganoj šetnji.

Evelin Dupak, nutricionista, Čoka: „Tokom Božić su vrlo česti slučajevi akutnog pankreatitisa. Glavni razlog za to je što u osnovi konzumiramo puno više hrane koja je masnija i jedemo mnogo češće nego inače, a to naš pankreas ne može pravilno da obradi i stoga to rezultuje akutnom upalom pankreasa, a treba da se zna da ova dijagnoza, nažalost, može da izazove komplikacije, pa čak i smrt, ukoliko ne dođe do pravovremene hospitalizacije."

Dodala je, osim toga, da se žuč i jetra takođe mogu preopteretiti. Pogotovo ako uz praznična jela i trpezu konzumiramo alkohol. To ima za posledicu većinu zdravstvenih problema tokom prazničnog perioda.

Pannon RTV

Tokom Božića, broj ljudi kojima je potrebna hitna pomoć, povećava se za 20 posto, rekao je dr Andraš Balog, direktor Doma zdravlja Ada.

Dr Andraš Balog, direktor, Doma zdravlja Ada: „U patološkim pojavama, čak i u formi bolesti, tokom ovog perioda, suočavamo se sa preterivanjima, čak i u pogledu hrane i pića. Drugi aspekt je taj da kada je porodica na okupu za vreme praznika, raspoloženje se menja i tada se s vremena na vreme može pojaviti visoki krvni pritisak i problemi sa srcem."

Direktor je rekao, kako iskustvo pokazuje, da se u tom razdoblju u Dom zdravlja ne javljaju samo lica kojima su prouzrokovani zdravstveni problemi usled prejedanja. Mnogi dospevaju u službu hitne pomoći zbog prekomerne konzumacije alkohola. Stoga stručnjaci svima preporučuju umerenost.

božić
božić

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.
17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!