Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Božićna gužva na Mlečnoj pijaci u Subotici

2021.12.23
14:23
Forrás
Pannon RTV
I pored hladnog vremena, na subotičkoj Mlečnoj pijaci su pred Božić bili uočljivi dugački redovi za kupovinu. Pre svega je vladala velika potražnja za ribom, turšijom i povrćem.

U jutarnjim časovima je promet bio toliko velik, da su prodavci većinu svojih stvari prodali već za sat vremena.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Kupci su skoro neprekidno dolazili na štand proizvođača povrća, Roberta Čizmadije iz Subotice. On prodaje turšiju, povrće, nekoliko vrsta meda i zamedljanu rakiju. Kupus se može dobiti za 180 dinara, dok je turšija kod njega trista dinara.

„Zimi je, naravno, naš glavni artikal turšija, zbog čega i radimo čitave godine, od jula, avgusta do kraja oktobra. Proizvodimo sve neophodne sastojke i onda kiselimo. Imamo i malo povrća, šargarepe za praznike. Takođe pomažem i u prodaju meda svom prijatelju."

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Marija Tot već godinama na pijaci prodaje božićne ukrase, sopstvene proizvodnje. Ona kaže da već nekoliko godina, pored venaca, najveća potražnja vlada za jaganjce.

„- Prigodni buketi su dvesta dinara. Ima i venaca, oni su tristo. Ikebane su pet stotina.
-Kakva su vaša iskustva, kakva je gužva pre Božića?
-U poslednje vreme dolazim ređe, sada dolazim samo na praznike. Ide jako dobro. Na ovaj način dopunjujem penziju. Ono što su posebno tražili, to su jaganjci. Njih sam ovoga puta pravila."

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Đula Palfi i njegova porodica pripreme za praznik nisu prepustili slučaju. Namirnice za božićnu hranu su već unapred kupili.

„Tradicionalna kupovina. Ribu smo već kupili, to ne ostavljamo za poslednji trenutak. I ono ostalo što ide uz to,  žito, bajska, itd. Mi umesto ćuretine pečemo patku, to više volimo. Mak, gube, pasulj, takve stvari. Tradicionalno, kao što je to običaj kod Mađara."

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Nezaobilazan deo božićne trpeze je riblja čorba i druga jela od ribe. To je bilo evidentno i u ribarnicama na pijaci, jer su na nekim mestima kupci stajali u redovima, kako bi se ovo tradicionalno božićno jelo našlo na svakoj božićnoj trpezi.

božić
Mlečna pijaca

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.
17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!