Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Božićne svečanosti u Horgošu

2021.11.28
19:44
Forrás
Pannon RTV
Izrada adventskog venca, adventskih ukrasa i paljenje prve adventske sveće u Horgošu.

Organizatori su pripremili sadržajan program za sve one koji se već nalaze u božićnoj groznici. Seriju programa pod nazivom „Božićna kavalkada", koja će trajati sve do praznika, podržao je Mađarski nacionalni savet.

Svi oni koji su učestvovali u radionici koju je organizovao Dom kulture u Horgošu, gde su bili u prilici da prave adventske ukrase za sto, doživeli su pravi božićni ugođaj. Dorka Feješ, Horgoš: „Pravimo vence sa veoma lepim svećama i borovim granama. Na vencu će biti još i male kugle."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Bilo je i onih koji su u svoje rodno selo došli skroz iz Segedina, kako bi proveli jedno prijatno i kreativno popodne sa poznanicima i prijateljima. Ema Molnar-Kečenović, Segedin: „Ja pravim beli venac, a ove godine inače adventski venac pravim za moju majku. Za sada još ne znam kako će izgledati, ali ću svakako pokušati da maksimiziram belu boju."

Učesnicima je obezbeđeno sve što im je bilo potrebno za rad, a imali su i pomoć, jer su proces izrade ukrasa mogli da savladaju korak po korak. Nora Gastanj, Horgoš: „Sve je veoma profesionalno organizovano, neprekidno nam pokazuju korake, pričvršćivanje sveća, kako da se živa biljka fiksira u penu i kako da se napravi sama saksija. Veoma je dobro, jer smo zapravo došli praznih ruku,a kući idemo punim rukama."

Tokom „Božićne kavalkade" u Horgošu, organizatori su pripremili čitav niz programa, koji nas uvode u praznike. Nora Šoš, programski koordinator, Dom kulture, Horgoš: „Tokom četiri nedelje smo pripremili sadržajne porodične programe. Prvi program je pravljenje adventskog venca povodom današnejg paljenja prve adventske sveće. U narednom periodu će se održati radionice za izradu rukotvorina, čarobna popodneva i vašar knjiga."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Ispred Doma kulture, u saradnji sa štićenicima „Barke", zapaljena je i prva sveća na adventskom vencu ovog sela.

Horgos
božić

Najnovije

18:01

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.