Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Božićne svečanosti u Horgošu

2021.11.28
19:44
Forrás
Pannon RTV
Izrada adventskog venca, adventskih ukrasa i paljenje prve adventske sveće u Horgošu.

Organizatori su pripremili sadržajan program za sve one koji se već nalaze u božićnoj groznici. Seriju programa pod nazivom „Božićna kavalkada", koja će trajati sve do praznika, podržao je Mađarski nacionalni savet.

Svi oni koji su učestvovali u radionici koju je organizovao Dom kulture u Horgošu, gde su bili u prilici da prave adventske ukrase za sto, doživeli su pravi božićni ugođaj. Dorka Feješ, Horgoš: „Pravimo vence sa veoma lepim svećama i borovim granama. Na vencu će biti još i male kugle."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Bilo je i onih koji su u svoje rodno selo došli skroz iz Segedina, kako bi proveli jedno prijatno i kreativno popodne sa poznanicima i prijateljima. Ema Molnar-Kečenović, Segedin: „Ja pravim beli venac, a ove godine inače adventski venac pravim za moju majku. Za sada još ne znam kako će izgledati, ali ću svakako pokušati da maksimiziram belu boju."

Učesnicima je obezbeđeno sve što im je bilo potrebno za rad, a imali su i pomoć, jer su proces izrade ukrasa mogli da savladaju korak po korak. Nora Gastanj, Horgoš: „Sve je veoma profesionalno organizovano, neprekidno nam pokazuju korake, pričvršćivanje sveća, kako da se živa biljka fiksira u penu i kako da se napravi sama saksija. Veoma je dobro, jer smo zapravo došli praznih ruku,a kući idemo punim rukama."

Tokom „Božićne kavalkade" u Horgošu, organizatori su pripremili čitav niz programa, koji nas uvode u praznike. Nora Šoš, programski koordinator, Dom kulture, Horgoš: „Tokom četiri nedelje smo pripremili sadržajne porodične programe. Prvi program je pravljenje adventskog venca povodom današnejg paljenja prve adventske sveće. U narednom periodu će se održati radionice za izradu rukotvorina, čarobna popodneva i vašar knjiga."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Ispred Doma kulture, u saradnji sa štićenicima „Barke", zapaljena je i prva sveća na adventskom vencu ovog sela.

Horgos
božić

Slične vesti

Najnovije

19:12

Nakon Kolumbije pravac Minhen

Sa takmičenja u bacanju koplja U-20 na svetskom prvenstvu organizovanom u Kolumbiji Adriana Vilagoš iz Malog Iđoša kući se vratila sa zlatnom medaljom. Bacačica koplja ponovo nastupa sledeće nedelje na EP za senione u Minhenu.

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.

Migranti preplavili i šumu u Martonošu

Migrante su pre nekoliko dana pokupili iz Horgoša, a pre tri nedelje iz Martonoša. Vlast redovno proverava naselja pograničnog dela severnobačkog područja, međutim, prema rečima meštana, taxisti konstantno vraćaju ilegalne migrante.