Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lavro Ferenc

Bračni par Hodi iz Vojvodine nagrađeni kao Baštinici Mađarske

2019-12-14
21:26
2019-12-14
21:32
Forrás
Pannon RTV
Eva i Šandor Hodi nagradu su preuzeli u svečanoj dvorani Mađarske akademije nauka. Nakon svečanosti rekli su da ih nagrada podseća na to koliko toga još treba da učine.

Eva Hodi je u Adu stigla iz Budimpešte, nakon što se na fakultetu upoznala sa suprugom Šandorom Hodijem, poreklom iz Vojvodine. Kao pedagog i direktor ađanske biblioteke „Sarvaš Gabor" doprinela je kvalitetu javnog obrazovanja i negovanju lepog i zahtevnog, pravilnog mađarskog izgovora i podizanju ugleda u korišćenju maternjeg jezika.

„Ogromna čast, potpuno sam se iznenadila kada sam dobila obaveštenje da sam dobitnik nagrade Baštinici Mađarske, jer su tako izuzetne ličnosti dobile ovu nagradu u prethodnih 97 prilika, što zaista natera čoveka da se zamisli i ohrabri ga na dalji rad" kaže Eva Hodi, dobitnica nagrade Baštinici Mađarske, pedagog, bibliotekar.

Proteklih gotovo pola veka radnih rezultata Šandora Hodija obeležava najmanje 30 samostalnih naslova, preko 100 naučnih radova, eseja, novinskih tekstova, predavanja, intervjua, dva obimna leksikona i hiljadu drugih umetničkih tekstova.

„Promenile su se okolnosti. Mnogi su se odselili, raselili, poumirali i reorganizacija je ono što nas čeka kao zadatak, ali ne znamo da li ćemo umeti da je uradimo" kaže Šandor Hodi, dobitnik nagrade Baštinici Mađarske, psiholog, istraživać javnog mnejnja, pisac.

Raniji dobitnik nagrade pisac Karolj Dudaš, počasni predsednik Društva umetnika Mađara u Vojvodini, odajući priznanje između ostalog rekao je da bračni par Hodi već gotovo pola veka radi na iskazivanju duhovnih vrednosti: „Šandor Hodi je tiho pisao svoje odlične knjige, na koje zaista – i tu citiram Jene Hajnala, predsednika Mađarskog nacionalnog saveta – možemo da gradimo svoju budućnost, ukoliko želimo i smemo."

Nagrada Baštinici Mađarske godišnje se uručuje četiri puta, naredno uručenje biće 21. marta 2020. godine. 

Bračni par Hodi
Baštinici Mađarske

Slične vesti

Najnovije

12:42, Frissítve: 18:52

Pritisak vode podelio stanare

Stanari na gornjim nivoima u višespratnicama u Bečeju godinama se žale na slab pritisak vode. Rešenje je uređaju za povećanje pritiska, ali stanari donjih spratova za to nisu zainteresovani.

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.