Ugrás a tartalomra

Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO

2022.11.30
08:12
Forrás
Szerbiai RTV
Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je, posle sastanka sa premijerkom Francuske Elizabet Born, da Pariz pruža punu podršku Srbiji na evropskom putu.

Najvažnije je da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, kaže premijerka povodom izjave predsednika Nemačke da je nemačko-francuski predlog sada postigao uspeh i da se prihvata.

Premijerka Brnabić je rekla da se o novim predlozima za KiM ne može govoriti dok se ne primeni staro dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine - Briselski sporazum i formiranje Zajednice srpskih opština.

Brnabićeva je, povodom izjave predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera da je nemačko-francuski predlog sada postigao uspeh i da se prihvata, rekla da Priština mora da krene u osnivanje Zajednice srpskih opština.

"To je polazna tačka pre svega. Drugo, ukoliko se sporazum nije implementirao i Priština ne ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, ne znam ko će garantovati bilo koji sporazum", istakla je premijerka.

Najvažnije je, kaže, da radimo na dogovorenom – da Priština konačno krene na osnivanje ZSO i da se Srbi vrate u institucije, da imamo dodatnu stabilnost i prostor da razgovaramo o nekim drugim predlozima i nastavimo dijalog Beograda i Prištine.

Istakla je da Srbija ima punu podršku Francuske da potpisani sporazumi moraju da se sprovedu.

"Drago mi je što ću u narednom mandatu Vlade, zajedno sa premijerkom Born, raditi na tome da dodatno ojačamo političke i ekonomske odnose dve zemlje", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je navela da je na sastanku najviše bilo reči o produbljivanju ekonomskih odnosa između Srbije i Francuske, ističući da je dosadašnja saradnja dve zemlje na izuzetno visokom nivou.

Elizabet Born je premijerku Brnabić dočekala ispred Palate "Matinjon", uz Gardu, na crvenom tepihu.

To je drugi put ove godine da se premijerka Brnabić sastaje sa premijerom Francuske - u februaru se sastala Žanom Kasteksom.

Premijerka Brnabić, u okviru nastavka posete Parizu, sastala se sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Matijasom Koromanom, kao i rukovodstvom inicijative "Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju".

Brnabićeva je razgovarala i sa predstavnicima kompanije "RATP DEV", koja će u Beogradu raditi na projektu izgradnje metroa.

Priština
Beograd
Ana Brnabić

Najnovije

07:46

Uhapšen zbog droge i oružja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su sedamnaestogodišnjeg Subotičanina zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.
16:14, Frissítve: 16:56

Raznovrsna ponuda na pijaci u Adi

Lepo voće, sveže povrće i široka ponuda dočekala je kupce u subotu ujutru na pijaci u Adi. Zahvaljujući gotovo letnjem vremenu, već od ranih jutarnjih sati ljudi su se okupljali oko prodavaca.

Najčitanije

Novi život “Fidelinke”

Investicije u jednu od najpoznatijih fabrika mlinske industrije – između ostalog i sa ovom temom bavi se emisija “Javni poslovi”.

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.