Ugrás a tartalomra
Tanjug/Szerb Kormány/Pedja Vučković

Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO

2022.11.30
08:12
Forrás
Szerbiai RTV
Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je, posle sastanka sa premijerkom Francuske Elizabet Born, da Pariz pruža punu podršku Srbiji na evropskom putu.

Najvažnije je da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, kaže premijerka povodom izjave predsednika Nemačke da je nemačko-francuski predlog sada postigao uspeh i da se prihvata.

Premijerka Brnabić je rekla da se o novim predlozima za KiM ne može govoriti dok se ne primeni staro dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine - Briselski sporazum i formiranje Zajednice srpskih opština.

Brnabićeva je, povodom izjave predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera da je nemačko-francuski predlog sada postigao uspeh i da se prihvata, rekla da Priština mora da krene u osnivanje Zajednice srpskih opština.

"To je polazna tačka pre svega. Drugo, ukoliko se sporazum nije implementirao i Priština ne ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, ne znam ko će garantovati bilo koji sporazum", istakla je premijerka.

Najvažnije je, kaže, da radimo na dogovorenom – da Priština konačno krene na osnivanje ZSO i da se Srbi vrate u institucije, da imamo dodatnu stabilnost i prostor da razgovaramo o nekim drugim predlozima i nastavimo dijalog Beograda i Prištine.

Istakla je da Srbija ima punu podršku Francuske da potpisani sporazumi moraju da se sprovedu.

"Drago mi je što ću u narednom mandatu Vlade, zajedno sa premijerkom Born, raditi na tome da dodatno ojačamo političke i ekonomske odnose dve zemlje", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je navela da je na sastanku najviše bilo reči o produbljivanju ekonomskih odnosa između Srbije i Francuske, ističući da je dosadašnja saradnja dve zemlje na izuzetno visokom nivou.

Elizabet Born je premijerku Brnabić dočekala ispred Palate "Matinjon", uz Gardu, na crvenom tepihu.

To je drugi put ove godine da se premijerka Brnabić sastaje sa premijerom Francuske - u februaru se sastala Žanom Kasteksom.

Premijerka Brnabić, u okviru nastavka posete Parizu, sastala se sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Matijasom Koromanom, kao i rukovodstvom inicijative "Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju".

Brnabićeva je razgovarala i sa predstavnicima kompanije "RATP DEV", koja će u Beogradu raditi na projektu izgradnje metroa.

Priština
Beograd
Ana Brnabić

Najnovije

11:47, Frissítve: 12:14

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije