Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Brnabić: Situacija na KiM napeta i nikad teža, moramo očuvati mir

2023.05.29
14:01
2023.05.29
14:08
Forrás
Tanjug, RTS
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je situacija na Kosovu i Metohiji napeta i teška i da nikada nije bila teža. Zahvalila je srpskom narodu što je ostao miran i suzdržao se od nasilja.

"Hvala našem narodu na KiM što je do te mere dostojanstven, da je to inspirativno, što su mirni, što pružaju nenasilan otpor, što se bore za svoje ime i prezime, za svoje domove, svoja ognjišta i za svoju državu Srbiju, zahvaljujući tom nenasilnom otporu. Čini mi se da bi specijalne jedinice tzv. kosovskih snaga, ali na žalost i KFOR odnosno NATO jedva dočekali da Srbi urade bilo šta da oni mogu da reaguju," izjavila je Brnabić.

Premijerka je ponovila da nikakve privremene vlade neće biti i da samo na izborima vlast može da se menja.

Novinarima u Rakovici izjavila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić spreman da razgovara o konkretnim predlozima kako bi se poboljšala bezbednost, ali da se od opozicije čula samo politika, a ne konkretne mere.

Brnabićeva takođe smatra da je zakasnela reakcija Kfora, čiji je zadatak bio da štiti interes i mir naroda na KiM, a ne, kako kaže, uzurpatora.

"Nemam nijednu lepu reč ni o našim partnerima u EU ni o našim partnerima u okviru Kfora. Njihova je reakcija zakasnela, trebalo je da budu tamo u petak na način na koji su tamo danas. Njihov mandat po Rezoluciji 1244 je da štite mir i stabilnost, a pre svega ljude. Oni danas ne štite ljude, ne štite demokratiju i institucije, već štite uzurpatore od demokratije i običnih ljudi i građana", kaže Brnabićeva.

Naglašava da je mir najviše što imamo i da čuvajući mir čuvamo opstanak srpskog naroda na KiM, a ne samo njihove živote.

"Moramo da nastavimo da čuvamo mir. Mir je najviše što mi imamo. Od toga nikada nećemo odustati", rekla je Brnabićeva.

Premijerka ističe da se situacija u južnoj srpskoj pokrajini prati iz časa u čas i da će o narednim potezima javnost biti obaveštena.

Vojnici Kfora naoružani dugim cevima i opremom za razbijanje demonstracija, kao i pripadnici kosovske policije, raspoređeni su ispred zgrada opštine u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Predstavnici Srpske liste predali su Kforu dva zahteva – da novi albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština i da se specijalne jedinice kosovske policije odmah povuku.

KiM
napeta
Ana Brnabić
Kosovo i Metohija

Najnovije

14:50, Frissítve: 17:03

33. Berbanski dani u Horgošu

Izložbom proizvoda i svečanim kulturnim programom su započeli 33. Berbanski dani u Horgošu. Narednih dana u naselju će se prikazati brojni programi, posetioce očekuju sportski sadržaji, takmičenje u kuvanju, vašar, koncerti.

Najčitanije