Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Broj aktivno zaraženih ljudi u Temerinu je ovih dana porastao na skoro 80

2020-08-14
12:36
2020-08-14
16:23
Forrás
Pannon RTV
U ovom južnobačkom mestu se značajno povećao i broj pacijenata koji su u panici.

U Temerinu je i dalje na snazi vanredna situacija, a nadležni sa raznim epidemiološkim merama pokušavaju da spreče širenje koronavirusa.

U ovom južnobačkom mestu, koje broji oko 25-26 hiljada stanovnika, radno vreme ugostiteljskih objekata je ograničeno, obavezno je nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, odnosno zabranjeno je održavanje skupova sa više od 10 ljudi. U Temerinu je vanredna situacija proglašena prvog avgusta. Lokalni krizni štab je doneo takvu odluku, između ostalog i zbog toga što su smatrali da je blizina Novog Sada rizična, a tamo, kao što je poznato još uvek ima više od hiljadu zaraženih.

Pokrajinska prestonica se nalazi na samo dvadeset kilometara od Temerina. Svakodnevno, mnogi putuju između dva naselja. Milan Marčetić, stanovnik Novog Sada: „U ovom trenutku ne možemo ništa uraditi, osim da budemo oprezni. Zaštitne maske, pranje ruku, dezinfekciona sredstva, fizička distanca, u restoranima i kafićima ne treba da budemo u zatvorenom prostoru, već u baštama. To možemo da uradimo. Očekujemo da će jedna vakcina rešiti ovu stvar, odnosno da će nauka na neki način regulisati ovu situaciju."

U Temerinu se, od marta, zbog pojave epidemije koronavirusa, značajno povećao broj pacijenata koji su u panici - kaže psiholog, Aniko Detki Kokai. Mnogo je onih koji, zbog epidemiološke situacije, smatraju da im je budućnost neizvesna. „Važno je da se ne fiksiramo na problem. Tu mislim na to da se ne vrti svaka naša misao oko toga, da to ne bi trebalo da bude glavna tema u svim konverzacijama i da ta briga ne bi trebala da bude u cenrtu pažnje. Pored toga je veoma dobro ako čovek ne vidi sve kao katastrofu, odnosno da ne zaključuje iz svake situacije ono najgore i da ne razmišlja stalno o tome šta je najgore i šta nam se može dogoditi."

Prema mišljenju psihologa, važno je da nastavimo da živimo punim životom, a ne da se zatvorimo u sebe, odnosno da se izolujemo od svog okruženja. Takođe se mora voditi računa o tome da se informišemo iz verodostojnih izvora. Informacije koje stižu do nas naime određuju naš stav o epidemiološkoj situaciji i to ima veliki uticaj na naše ponašanje.

Ohrabruje činjenica da se proteklih dana epidemiološka situacija u Novom Sadu popravlja. U pokrajinskoj prestonici neprestano opada broj zaraženih koronavirusom, odnosno broj hospitalizovanih pacijenata, izjavio je u četvrtak gradonačelnik Miloš Vučević. „To naravno daje snagu i veru, da je grad dobro organizovao stvari i da su stanovnici bili odgovorni, pokazujući solidarnost. Ali to nam ne daje za pravo da ublažimo ograničenja i donosimo ishitrene odluke, jer bi to još jednom moglo da ugrozi epidemiološku situaciju u gradu, s obzirom na to da još uvek ima zaraženih."

Gradonačelnik je rekao: Epidemiološka ograničenja i dalje ostaju na snazi u Novom Sadu i već je sada izvesno da će bazene do kraja sezone moći da koriste samo sportisti za treninge.

zaraza
koronavirus
epidemija

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Crkvena slava u Srbobranu

Ova manifestacija se u ovom južno-bačkom mestu održava svake godine 14. septembra. Vernici su ove godine, zbog epidemiološke situacije, slavili uzdržanije, pridržavajući se propisanih mera.

U Temerinu opet postoji obuka za sviranje citre

Nakon nekoliko godina izostavljanja, osnovana je nova instrumentalna grupa u Mađarskom kulturno umetničkom društvu „Karolj Sirmai". Veliko je interesovanje osnovaca za ovom vrstom obuke.