Ugrás a tartalomra
Tanjug / Zoran Žestić

Broj obolelih u blagom padu

2020.12.12
16:45
2020.12.12
22:31
Forrás
Pannon RTV
Bolnice su pune, zdravstveni sistem je preopterećen, za jedan dan u Srbiji je registrovano 5679 novih slučajeva, a samo u Vojvodini 1484. Prve vakcine mogle bi da stignu u Srbiju do kraja godine.

Smanjen je broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Srbiji, registrovanih za jedan dan

Od 16886 ljudi, testiranih u protekla 24 sata, 5679 je bilo pozitivno. Prema najnovijim podacima, još 48 pacijenata je preminulo od komplikacija nastalih od ove bolesti. Trenutno se u bolnici leči 8744 pacijenta, od kojih je 318 na respiratorima. Nadležni podsećaju na to da su, kao i prethodnog vikenda, ugostiteljski objekti i većina prodavnice zatvorene, izuzev prodavnica prehrambene robe, apoteka i delovi benzinskih stanica za punjenje goriva.

Epidemiološka situacija u Subotici se i dalje ne poboljšava

Na kovid odeljenju Opšte bolnice Subotice leči se 186 pacijenata obolelih od koronavirusa, saopštava ta zdravstvena ustanova. U protekla 24 sata u bolnici su pregledana 73 pacijenta sa simptomima koronavirusa, od kojih je hospitalizovano njih 17, dok su 22 osobe koje se do sada tu lečile upućene u kućni karantin. Od pacijenata u bolnici, njih 20 je u teškom stanju, a 16 zahteva veštačko disanje.

Prve vakcine stižu u Srbiju do kraja ove godine

To je izjavila Ana Brnabić. Premijerka Srbije je rekla da je njena ranija izjava pogrešno protumačena u medijima. Njena izjava vezana za vakcine, data na Dan ljudskih prava, da će u zemlji vakcinacija biti tek sledeće godine, izvađena je iz konteksta. Kako je rekao i predsednik Srbije, naša zemlja će biti među prvim zemljama koje će dobiti vakcinu - dodala je Ana Brnabić.

Vanredna je epidemiološka situacija i u pokrajini

U isto vreme, čini se da se i pored velikog broja slučajeva, podatci na dnevnom nivou stabilizuju - navodi Institut za javno zdravlje Vojvodine. Kako javljaju, u jednom danu je u Vojvodini registrovano 1484 novih pacijenata, a najviše ponovo u Novom Sadu. Na teritoriji pokrajine ima 41101 aktivno zaraženih ljudi. U Novom Sadu više od 11000, više od 4200 u Pančevu, u Subotici preko 2800 i više od 2600 u Zrenjaninu. U većim gradovima u Vojvodini situacija je kritična.

Bolnice su pune, a zdravstveni sistem je preopterećen - kažu nadležni u Srbiji

U zemlji je trenutno bolničko lečenje, zbog komplikacija nastalih od koronavirusa, potrebno za više hiljada ljudi. U nekim bolnicama na jugu Srbije ostalo je samo nekoliko slobodnih bolničkih kreveta, ali i situacija u Vojvodini postaje sve manje održiva.

O preopterećenju zdravstvenog sistema je u jutarnjem programu Javnog medijskog servisa Srbije govorio Milika Ašanin. Prošle nedelje se samo u glavnom gradu Srbije prijavilo 45 hiljada ljudi sa simptomima gornjih disajnih puteva, govore podaci Instituta za javno zdravlje Beograd. Direktor Kliničkog centra Srbije je rekao da se na infektivnom odeljenju centra svakodnevno pregleda 350-400 pacijenata, od kojih 15-20 odsto zahteva bolničko lečenje. U nekim zdravstvenim ustanovama mogu da prime samo hitne slučajeve. Zbog toga Kovid-bolnica u Batajnici ima ogroman značaj za rasterećenje.

„Svaka zdravstvena ustanova je bila izuzetno opterećena. Otvaranje jedne takve bolnice je značajno povećalo bolničke kapacitete, ne samo u Beogradu, već i u čitavoj Srbiji. Meni se čini da smo dobili na vremenu dok ne osetimo prve pozitivne efekte dosadašnjih epidemioloških mera, koje se već primenjuju i nadam se da ih građani poštuju."

oboleli
korona
virus
Srbija

Najnovije

18:16, Frissítve: 17:07

Započela obuka MNS-a iz srpskog jezika

Za program u organizaciji Mađarskog nacionalnog saveta prijavilo se 87 učenika. U prve dve nedelje, od 4. do 15. jula, u Subotici, Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži, Bečeju i Temerinu radiće se u učionicama.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!