Ugrás a tartalomra
MTI/Balázs Attila

Broj zaraženih u Mađarskoj povećao se za 1894

2020.12.23
19:34
Forrás
MTI
Preminulo je 154 pacijenata, a još kod 1894 mađarskih državljana dijagnostikovana je zaraza koronavirusom, navodi se na internet stranici koronavirus.gov.hu.

Na ovom vladinom portalu se navodi da se broj zaraženih u Mađarskoj povećao na 308.262. Broj umrlih je 8616, broj izlečenih 114 631. Broj aktivno zaraženih je 185 015. 18 odsto aktivno zaraženih, 20 odsto preminulih i 21 odsto izlečenih je iz Budimpešte.

Na bolničkom lečenju je 6727 pacijenata obolelih od koronavirusa, od kojih je 495 na respiratoru. U obaveznoj kućnoj izolaciji nalazi se 29316 ljudi, a broj uzoraka popeo se na 2549464.

Glavna državna doktorica je rekla da je za vakcinaciju širom zemlje određeno 25 lokacija. Planirano je da vakcina Fajzer stigne već 26. decembra, a da vakcinacija započne u Centralnoj bolnici Južna Pešta sutradan, 27. decembra. Kao i druge države članice EU, Mađarska će u prvom krugu dobiti 10 hiljada doza vakcine. Mogu se pojaviti određeni simptomi, poput crvenila ili otoka oko mišića, ali oni prolaze prirodno, sami od sebe. Glavna državna doktorica je naglasila da se upotreba vakcine protiv koronavirusa ne preporučuje trudnicama ili onima koje žele da imaju dete u bliskoj budućnosti.

Dr Cecilija Miler, glavni državni lekar, Mađarska: „Treba popuniti jedan upitnik za procenu vaše istorije bolesti i zdravstvenog stanja, jer postoje takva stanja koja su kontraindikovana za vakcinaciju. To su obično, kako je opisano u sažetku karakteristike proizvoda, da ako se javi alergijska reakcija na bilo koju komponentu vakcine, dakle da osoba koja prima vakcinu zna za neki oblik alergije, važno je da to kaže lekaru. Na tom upitniku se nalaze i druga, opšta pitanja."

zaraza
epidemija
koronavirus

Najnovije

19:21, Frissítve: 19:27

Pokrajina pomaže obnovu škola u Vojvodini

Pokrajinska vlada sa 76 miliona dinara podržava obnovu i održavanje škola u Vojvodini. Sredstva su obezbeđena za 21 obrazovnu ustanovu, za 14 osnovnih škola i 7 srednjih škola. Ugovori o podršci potpisani su danas u Novom Sadu.
15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.