Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Brži prelazak granice u toku mesec dana

2019-12-15
18:00
2019-12-15
18:12
Forrás
Pannon RTV
Kontrola na srpsko-mađarskim graničnim prelazima biće pojednostavljena tokom praznika. Međutim, prema odluci EU, proizvodi biljnog porekla ne mogu se uneti u Mađarsku.

Počev od danas, narednih mesec dana biće brži prelazak granice na srpsko-mađarskim graničnim prelazima, uz minimalnu kontrolu u putničkom saobraćaju. Ovo je dogovor carinske službe dveju zemalja za naredni period.  Olakšanje će se vršiti u skladu sa zakonom da se ubrza prelazak tokom prazničnog perioda.

Međutim, 14.decembra su se carinski propisi takođe promenili. Prema odluci EU, proizvodi biljnog porekla se ne mogu unositi u Mađarsku.

Tokom leta brojni trgovci su bili na putu za granični prelaz Bački Vinogradi. Voćari koji tamo žive prodali su gotovo sve svoje proizvode jer je većina putnika koji su čekali na granici obično stala kupovati.

Prema novoj regulativi, živa biljka se može uneti na teritoriju EU, samo ako ima fitosanitarni sertifikat. U nedelju ujutru na putu za granični prelaz Bački Vinogradi još je bilo prodavaca voća. Ne raduju ih novi propisi, ali našem štabu nisu hteli dati izjavu.

Neki vozači koji su čekali na granici su upoznati sa pooštravanjima. Mnogi strahuju da bi to moglo dodatno usporiti prelazak granice, uprkos činjenici da će se za vreme praznika na srpsko-mađarskoj deonici granice sprovoditi minimalna kontrola putničkog saobraćaja.

Rudolf Balint je odabrao mali granični prelaz u nadi da će brzo preći granicu: “Dolazimo ovamo zvog predostrožnosti, je na  velikom prelazu nikad ne znate šta vas čeka. Postoje grupe za praćenje graničnih prelaza ali nisu uvek tačni. Retko idemo, nemam puno informacija o tome. Sada kako vidim, ovih par automobila je u redu.”

Kako bi se izbegle velike gužve, mesec dana će biti minimalna kontrola na mađarsko-srpskim graničnim prelazima. Putnici tako mogu glatko i brže prelaziti granicu tokom praznika. Dušan Laban pomoćnik komandira GP Subotica: “U slučaju povećanja putnika koji čekaju na granici, granična kontrola biće svedena na minimum. To znači da se kontrola na granici kreće brzim tempom, sa dovoljno policajaca na graničnim prelazima.”

Carinski propisi su se od subote takođe značajno promenili između Srbije i Mađarske, pošto se odluka EU odnosi na prve pogranične zemlje EU. Zakon je usvojen još 2016. godine kojim bi se ograničavao uvoz biljnih proizvoda. Srednja Evropa je dobila odloženje ali je odluka stupila na snagu ove subote. Propisi su uvedeni zbog nedavnog pojavljivanja novih štetnih insekata, uglavnom azijskih, koji su na našem području dosad bili nepoznati.

Novi propisi predviđaju obavezan pregled prtljaga. Ako carinici pronađu proizvod kod putnika za koji on nema valjanu potvrdu, ne može isti preneti u Mađarsku. Silvester Varga carinski stručnjak: “Prema uredbi, na graničnim prelazima gde ne postoji služba za zaštitu bilja, postojaće kontejneri u koje putnik može dobrovoljno ubaciti i produžiti put. Ukoliko to odbije mora da se vrati i negde kod nas, znači u zemlji odakle dolazi, da ostavi ili baci.”

Dakle, nema kazne. U slučaju da putnik odbije da ispoštuje propis, oduzeće mu se roba i naplatiti uništenje.

Za kompanije ova mera ne predstavlja teret, jer one moraju imati izvozne dozvole – uzjavio je u emisiji “Naši poslovi” Peter Škapinjec, direktor Centralno-evropske poslovne mreže za razvoj trgovine. Međutim, on je dodao da ovo predstavlja veliki problem za pojednice, jer mađarski potrošači veoma vole da konzumiraju vojvođanske proizvode: “Delimično zbog toga što je ovde proizvod konkurentniji u pogledu cene, a delom zato što oni Vojvođani koji odlaze na posao u Mađarsku, ne mogu da ponesu sa sobom ništa od ovih proizvoda, koje će na granici proveravati. Ovo prosto nije ljudski, to je istina.”

Plodovi pet biljaka čine jedini izuzetak: datula, durijan, ananas, banana i kokos.

granica
prelazak

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije