Ugrás a tartalomra
Szijjártó Péter
MTI via Koszticsák Szilárd

Budimpešta: Izborni kongres Fides-a

2017-11-12
15:00
Forrás
MTI
Na današnjem 17. izbornom kongresu u Budimpešti učestvuje 1619 poslanika.

Celodnevni kongres pod nazivom “Zaštitimo Mađarsku!” se održava na sajmištu Hungexpo. Učesnike je pozdravio gradonačelnik Ištvan Tarloš sumirajući zajedničke rezultate gradske uprave i vlade od 2010. godine. Predsedavajuća Gabriela Šelmeci je istakla da se danas održava najveći kongres u istoriji Fides-a.

Ako smo ujedinjeni, pobedićemo – rekao je zamenik premijera Mađarske Žolt Šemjen zadužen za nacionalnu politiku. Predsednik Demohrišćanske narodne partije istakao je da je velika lekcija koju treba imati na umu: iako je politička desnica 1994. godine dobila više glasova, levica je dobila većinu mandata sa dve trećine. To jest, “ako smo mi u delovima, a oni ujedinjeni, gubimo, a ako smo mi ujedinjeni a oni delovima, mi pobeđujemo” – formulisao je Žolt Šemjen. Dodao je: savez je jedino moguć ako u jednom taboru prihvatimo jedni druge i ne gledamo druge kao glasove konkurencije.

Predsednik Mađarskog kulturnog saveza u Podkarpatju Laslo Brenzovič je naglasio: u okviru mađarstva njihova zajednica je u najtežoj situaciji. Dodao je: posle promene režima Fides je bio taj koji je “među zubima” preneo mađarstvo “preko granice”. Hvala! – rekao je mađarski lider iz Podkarpatja.

Parlamentarni izbori u 2018. godini su takođe presudni, smatra predsednik parlamenta Mađarske Laslo Kever: pitanje ovog izbora je “štitimo li ono što je naše” - potrebno je zaštititi finansije, rastuće prihode, sistem podrške porodice, novi poreski sistem, mogućnost prekograničnog ujedinjenja nacije, sigurnost, kulturu, veru, jezik, suverenitet Mađarske, nacionalni karakter.

Fides je stranka, za čije vreme upravljanja čak i oni koji nisu za nju glasali, mogli su da se osećaju kao kod kuće – rekao je Gergelj Guljaš, potpredsednik Fides-a: “Mađarska je jedno bezbedno, stabilno i napredno ostrvo u svetu puno krize. Da ga sačuvamo, put stoji pred nama: sigurna pobeda u proleće, bez presedana, treći put, bez prekida.” – rekao je. Gergelj Guljaš smatra obavezom stvarati takvu mađarsku domovinu, koja čeka povrat svih Mađara. Prema njegovoj proceni migrantska kriza je pokazala, da je danas Mađarska savest Evrope.”

Prema statutu Fides-a izborna skupština se održava dvogodišnje. Na zadnjoj, održanoj u decembru 2015. godine, premijer Viktor Orban je ponovo izabran za predsednika stranke.

Budimpešta
zborni kongres
Fides

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije