Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Budimpešta se sprema za božić

2020-11-29
21:28
2020-11-29
21:57
Forrás
Pannon RTV
Mada su zbog epidemije ove godine izostali mnogi uobičajeni božićni programi u Budimpešti, praznična atmosfera ipak se oseća u gradu.

Ukrašene su brojne ulice i objekti, pred zgradom Parlamenta stoji nacionalna jelka za Božić, a i ispred Bazilike Svetog Ištvana stoji 12 metara visoko božično drvo.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Manifestacije su izostale, ali u onlajn prostoru održavaju se brojni praznični programi. Na fejsbuk stranici mađarske vlade juče uveče se pojavila informacija da bi voleli ukoliko bi svi mogli bez ograničenja da se sretnu za Božić. Šta bi to trebalo da znači, za sada nije objašnjeno, a povodom praznika mađarska vlada će odluku doneti u narednih osam do deset dana.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Nacionalno božićno drvo postavljeno je 24. novembra u Budimpešti, na trgu kod Parlamenta, i već narednog dana je i okićeno. Po običaju, ispred narodnog doma Mađarske postavljene su i vitlajemske jasle.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Božićno drvce, adventski venac i vitlajemske jasle stvaraju prazničnu atmosferu i na trgu ispred Bazilike Svetog Ištvana. Mnogi se danas u Mađarskoj tiho pripremaju za praznik Hristovog rođenja, a uobičajeni vašar ispred Bazilike ove godine je zbog epidemije izostao.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Pod  motom „Advent nade" u 2020. godine odvija se Advent Bazilika koja je lane izabrana za najlepši božični vašar. Serija manfiestacija koja ove godine obeležava 10 godina, ove godine je izostala zbog epidemiološke situacije, ali ipak brojne aktivnosti, preseljene u onlajn prostor, neprekidno nastojeći da ispune svoju najvažniju misiju, da prenesu poruku i duh božićnog praznovanja.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Vreva na Trgu Vorošmarti takođe je izostala ove godine. U ovo doba, prve nedelje Adventa obično je ovde mnoštvo ručnih radova, brojne su  mogućnosti za degustaciju odličnih jela, a tu je i kuvano vino da zagreje. Budimpeštanski vašar za Advent i Božić uprkos teškoćama ove godine živ je i dalje, rukotvorine su preseljene u onlajn prostor. Na stranici budapestikaracsony.hu može se uspostaviti kontakt sa gotovo pedeset stvaralaca u ukupno šest kategorija - ukrasni predmeti od kože, tekstil, drvo, nakit, keramika i dekor – i odabrati najlepši božićni poklon.

Budimpešta
božić
jelke

Najnovije

Najčitanije