Ugrás a tartalomra

Budžet grada Subotice za 2021. godinu povećan na 7,4 milijarde dinara

2021.12.02
15:47
2021.12.02
17:53
Forrás
Pannon RTV
Odluku o tome su većinom glasova doneli odbornici Skupštine grada na današnjoj 16. sednici. To je 171 milion dinara više nego što je bilo planirano tokom prve izmene.

Višak prihoda biće iskorišćen za razvoj lokalnih komunalnih preduzeća, kao i za izmirenje duga od 212 miliona dinara nastalog prilikom kupovine Prve kasarne i Doma vojske u centru grada.

Usvajanje aktuelnog rebalansa je druga ovogodišnja izmena gradskog budžeta, jer su prihodi povećani. Zahvaljujući tome grad može da potroši skoro 238 miliona dinara više - istakao je Stevan Bakić.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice (SNS): „Procenili smo da su određene stavke na prihodovnoj strani budžeta biti premašene u odnosu na planirane prihode budžeta, pa smo zbog toga pristupili rebalansu. Na osnovu toga, prihodna strana je povećana sa sadašnjih 7 milijardi 266 miliona 208 hiljada dinara za 171 milion 153 hiljade dinara, što znači da će aktuelni gradski budžet za 2021. godinu biti 7 milijardi 437 miliona 433 hiljade dinara."

Zahvaljujući tome će komunalna i javna preduzeća u Subotici dobiti 211,6 miliona dinara više, koje će pre svega potrošiti za investicije -  dodao je gradonačelnik.

Opozicija je glasala protiv rebalansa budžeta. Miroslav Milojević, šef odborničke grupe Pokreta za građansku Suboticu je rekao da se raduje što gradski budžet raste zbog dobrog ekonomskog učinka, ali da dodatni prihod ne treba raspodeliti javnim preduzećima, već za proširivanje vodovodne i kanalizacione mreža i druga komunalna ulaganja.

„Svi mi saobraćamo ulicama grada i okolnih i prigradskih naselja i vidimo da su neki putevi i ulice u lošem stanju, tome treba posvetiti više pažnje. Posebno su ivičnjaci nekih puteva su u katastrofalnom stanju, što može prouzrokovati štetu na vozilima ili, ne daj Bože, saobraćajnu nezgodu."

Odgovarajući na navode opozicije, Stevan Bakić je rekao da je za izgradnju puteva ove godine utrošeno 140 miliona dinara, a da će grad izmenom budžeta uložiti još 25 miliona dinara za popravku ulica i puteva.

Odborničk grupa Saveza vojvođanskih Mađara smatra da je razvoj lokalnih javnih preduzeća izuzetno važno. Janoš Nagel, šef odborničke grupe kaže da je ove godine, na primer, grad kupio osam polovnih autobusa u odličnom stanju za Javno preduzeća za transport putnika „Subotica-trans", a zahvaljujući rebalansu budžeta planira nabavku i dodatnih vozila.

„U slučaju Javnog preduzeća za prevoz putnika u Subotici, to znači dodatnih 30 miliona dinara, za nabavku tri autobusa, za nabavku opreme za JKP „Čistoća i zelenilo" predviđeno je dodatnih 23 miliona dinara, a najveća stavka se odnosi na Vodovod u Subotici. Subotički Vodovod će iz budžeta grada Subotice dobiti 70 miliona dinara za završetak raznih projekata."

Janoš Nagel je dodao da će ovaj novac biti upotrebljen pre svega za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže i opremanje bunara.

Planira se izgradnja solarne elektrane na prostoru nekadašnje fabrike đubriva „Azotara", na periferiji Subotice. Između ostalog, Skupština grada Subotice je danas usvojila i Plan detljne regulacije za elektranu.

Subotica
Stevan Bakić
Miroslav Milojević
Janoš Nagel
SNS
SVM

Najnovije

16:23, Frissítve: 16:39

Stručno predavanje za buduće pravnike

U Subotici je dr Emed Vereš, jedan od najuticajnijih i najuglednijih doktora pravnih nauka iz krugova mađarske zajednice Karpatskog basena, održao stručno predavanje za studente koje stipendira Mađarski nacionalni savet.

Najčitanije

U opštini Kanjiža se pojavio ptičiji grip

Na području opštine Kanjiža se pojavila visoko zarazna varijanta ptičijeg gripa. Žarište zaraze je ribnjak u Velebitu, gde je, prema procenama, poslednjih nedelja uginulo oko 600 sivih ždralova.