Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Budžet Subotice uvećan je za blizu 900 miliona dinara

2021.09.09
16:10
2021.09.09
17:20
Forrás
Pannon RTV
Približno 7 milijardi i 200 miliona dinara biće upotrebljeno za nastavak izgradnje Narodnog pozorišta, za rekonstrukciju fasade Gradske biblioteke i za radove na kupoli Sinagoge i fasadi Gradske kuće.

Budžet grada Subotice za 2021. godinu uvećan je za skoro 900 miliona dinara, nakon rebalansa usvojenog na sednici Skupštine grada.

Subotički budžet za 2021. godinu pažljivo je planiran zbog pandemije. Međutim, na osnovu rezultata iz prve polovine godine, iznos prihoda se značajno povećao. To dolazi od taksi, poreza i drugih izvora. Dugovi grada su izmireni, a za razvoj su i dalje dostupna značajna sredstva.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice: „Većina naših prihoda dolazi od legalizacije i komunalnih taksi, što je pokazatelj napretka u građevinskom sektoru, kako na polju legalizacije objekata, tako i na polju nove izgradnje. Što se tiče rashoda, najvažnije je istaći da smo obezbedili sredstva za plate budžetskih korisnika, jer su plate povećane za 1,5 odsto od aprila 2021. godine."

Pannon RTV

Lokalna samouprava takođe pomaže i javnim preduzećima i ustanovama. Razvijaju staračke domove, vrtiće i škole.

Opozicija je kritikovala proces izgradnje Akva parka na Paliću, centralne kuhinje Predškolske ustanove „Naša Radost", kao i proces obnove Narodnog pozorišta.

Miroslav Milojević, šef odborničke grupe „Pokret građanske Subotice": „Mnoga sredstva u ovom rebalansu budžeta preuzeta su iz prošlogodišnjeg budžeta. To se odnosi na izgradnju pozorišta, sredstva koja nisu potrošena prošle godine. Videćemo da li će se to potrošiti ove godine. Ne znamo kako ovi radovi napreduju, ali se nadamo da ćemo konačno videti završeno pozorište."

Pannon RTV/Payeta Maurice

Savez vojvođanskih Mađara je, kao deo vladajuće većine, glasao za usvajanje rebalansa budžeta.

Prema rečima Janoša Nagela, šefa odborničke grupe SVM-a u Subotici, važno je da u budžetu budu obezbeđena sredstva i za očuvanje arhitektonskog nasleđa grada.

„Najznačajnija investicija je renoviranje fasade zgrade biblioteke, koja je okrenuta prema novoj fontani, u iznosu od blizu 20 miliona dinara. Možemo nastaviti da negujemo nasleđe našeg bivšeg, legendarnog gradonačelnika, kome smo ove godine na Glavnom trgu podigli spomenik, a sada se otvara mogućnost da obnovimo fasadu kuće u kojoj je proveo svoj život."

Zahvaljujući rebalansu budžeta, biće asfaltirana ulica Doža Đerđa u Hajdukovu, a u Čantaviru ulica Drugi vinogradi. Na 13. redovnoj sednici Skupštine grada Subotice usvojen je Plan detaljne regulacije za Mesnu zajednicu Zorka i izmenjeni statuti i planovi rada nekoliko javnih preduzeća.

Subotica
budžet
Narodna pozorišta Subotica
Gradska biblioteka Subotica
Sinagoga

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.