Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Budžet Vojvodine veći za 729,5 miliona dinara

2022.02.08
16:59
2022.02.08
17:22
Forrás
Pannon RTV
Na 14. zasedanju Skupštine Vojvodine od tri tačke dnevnog reda, jedna je bila rebalans budžeta, kao i odluka o kreditu od 12 miliona evra za podizanje energetske efikasnosti objekata javne uprave.
Pannon RTV/Bognár Róbert

Ovogodišnji budžet Pokrajine Vojvodine povećan je na 89,14 milijardi dinara. Veliki deo potiče od novca preostalog iz prošle godine čiji najveći deo će biti utrošen za automatizaciju protivgradnih stanica u Bajši i Samošu.

„U velikoj meri je pozitivna stvar što će biti rebalansa budžeta jer kao i uvek Savez vojvođanskih Mađara stoji na stanovištu da Vojvodina treba da se razvija i iz ovoga vidimo da će doći na red i velike investicije" kaže Ana-Marija Pinter, pokrajinski poslanik Saveza vojvođanskih Mađara.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Opozicija je takođe podržala razvoj sistema protivgradne zaštite, ali je kritikovala preraspodelu određenih sredstava. Poslanici Srpske radikalne stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine ukazali su na to da u brojnim naseljima kvalitet pijaće vode već godinama predstavlja nerešiv problem.

„Po planu budžeta za 2022. godinu odvojili smo samo 300 miliona da bi popravili kvalitet pijaće vode, a budžetska tekuća rezerva nam je milijardu dvesta. Moramo više odvojiti, pošto po planu, prostornom planu Republike Srbije iz 2007. godine na teritoriji Vojvodine je planirano pet regionalnih vodovoda i jedino je to rešenje da se sredi pijaća voda za sve građane Vojvodine" rekao je Saša Šućurović, pokrajinski poslanik iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Pokrajinski poslanici prihvatili su podizanje povoljnog kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj. Iznos od 12 miliona evra u naredne tri godine biće uložen u poboljšanje energetske efikasnosti javnih zgrada u Vojvodini, od čega će kako se procenjuje biti velike koristi u oblasti privređivanja i zaštite životne sredine.

„Radi se o 80 javnih zgrada koje su detaljno proverene i koje sa aspekta potrošnje energije spadaju u prave rasipnike. Dakle, ako se uzme samo podatak da je potrošnja po tim zgradama negde za dva do dva i po puta veća nego prosečna potrošnja u zemljama Evropske unije, po jedinici površine, onda se može lako zaključiti da svaki ovaj evro ili dinar koji bude uložen u ovakav projekat, će se vratiti višestruko" rekao je Nenad Borović, pokrajinski poslanik iz Srpske napredne stranke.

Poslanici su prihvatili i odluku o izradi prostornog plana za prostor posebne namene za železničku koridor 10. Na taj način stvoreni su osnovi za obnovu pruge od Beograda do granice sa Hrvatskom.

budžet
Vojvodina
milion
dinar
skupština
rebalans
kredit
podizanje energetske efikasnosti
javna uprava
Savez vojvođanskih Mađara
Ana-Marija Pinter
protivgradna zaštita

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.

Najčitanije