Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Bunjevački jezik postaje jedan od službenih jezika Subotice

2021.03.04
14:39
2021.03.04
14:55
Forrás
Pannon RTV
Za to je neophodno uraditi promenu Statuta, što je i izglasano na sednici Skupštine grada.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Takođe je potvrđena i izmena plana detaljne regulacije za mesne zajednice Bajnat i Prozivka kako bi se omogućila izgradnja garaža i ambulante. Na sednici je doneto i više odluka o imenovanjima.

Na sednici Skupštine grada bile su 23 tačke dnevnog reda. Žestoku raspravu izazvala je inicijativa za izmenu Statuta grada Subotice, kojom se pored srpskog, mađarskog i hrvatskog jezika, u službenu upotrebu na teritoriji grada uvodi i bunjevački jezik. Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, kao samostalni odbornik zahvalio se što je kao rezultat nastojanja dugih čitav vek prihvaćena inicijativa rukovodstva Bunjevačkog nacionalnog saveta.

„Istorijski dan. Sa ovim je napokon potpuno prihvaćena činjenica da su Bunjevci narod, ili kako koristimo naziv nacionalna zajednica koja je ovde u Srbiji priznata da ima svoju kulturu, svoju tradiciju i svoj jezik" rekao je Mirko Bajić, samostalni odbornik u Skupštini grada Subotice.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya/archív

Inicijativu je pozdravila i podržala i opoziciona odbornička grupa Pokret građanske Subotice.

Nasuprot tome, Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini sa skupštinske govornice je poručio da bunjevački jezik ne postoji, da je to dijalekt. Dodao je i to da tri četvrtine Bunjevaca sebe smatraju Hrvatima.

„Ovaj jezik nema gramatiku, samo pravopis. Ne znamo kako će raditi oni koji će pisati dokumente, s obzirom da ne postoji pisana i jezička tradicija, dakle ništa nije jednoznačno. Većina onih koji sada govore taj jezik, do 1990. godine sebe su smatrali Hrvatima" rekao je Tomislav Žigmanov, odbornik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Skupštini grada.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Promenu Statuta grada na kraju je prihvaćena sa 58 glasova „za".

„Subotica je ovim pokazala svoj veliki demokratski kapacitet, sa kojim se zaokružuje jedna odlika na koju smo svi ponosni, a to je raznolikost grada gde različite kulture žive jedna uz drugu, i zajedno žive" rekao je Stevan Bakić, gradonačelnik (SNS) Subotice.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Odbornička grupa Saveza vojvođanskih Mađara je podržala promenu Statuta povodom uvođenja bunjevačkog jezika kao službenog.

Na dnevnom redu su bila i pitanja koja se tiču razvoja komunalnih usluga. U jednom delu je izmenjen detaljni urbanistički plan za naselje Prozivka, za šta su stvoreni pravni uslovi prihvatanjem izmena na sednici Skupštine grada.

„Najvažnija posledice izmene detaljnog urbanističkog plana je što se omogućava da se u ovom delu grada izgradi nova ambulanta, kao i javne garaže. To su najvažniji rezultati koje omogućava ovaj plan" rekao je Janoš Nagel, šef odborničke grupe SVM-a u Skupštini grada.

Na sednici Skupštine grada odlučivalo se i o personalnim rešenjima. Nakon što je istekao mandat dosadašnjeg direktora JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje postavljen je Ognjen Golubović za vršioca dužnosti. Osim toga prihvaćeni su i izveštaji o radu tri fondacije tokom prošle, kao i njihovi planovi za ovu godinu.

bunjevački jezik
službeni
jezik
Subotica
skupština
sednica

Najnovije

12:00, Frissítve: 12:08

Gorivo jeftinije za četiri dinara

Litar evrodizela će do sledećeg petka na pumpama maksimalno koštati 201 dinar za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 171 dinara za litar. Nove cene stupiće na snagu od 15 časova.

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.