Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Čak i mala sitnica znači mnogo

2021.11.29
15:35
2021.11.29
17:56
Forrás
Pannon RTV
Humanitarno prikupljanje sredstava i akcije pred praznike počele su i u Subotici. Organizacije koje su u to uključene, pokušavaju da pomognu socijalno ugroženim građanima tokom čitave godine, ali najaktivniji period je kraj godine.

Crveni krst Srbije i lanac prodavnica „Lidl", i ove godine su udružili snage kako bi pružili pomoć socjalno ugroženih porodicama. U ovim prodavnicama će do 19. decembra ponovo prikupljati hranu i sredstva za higijenu, koje će oni koji žele da pomognu moći da kupe na licu mesta. Označeni proizvodi se sakupljaju na obeleženim mestima iza kase, a na kraju će donacije koristiti Narodna kuhinja Crvenog krsta. Najpotrebniji su prehrambeni proizvodi.

Miodrag Varo, saradnik Crvenog krsta Subotica kaže: „Konzerve, testenine, šećer, osnovne namirnice, sredstva za higijenu, sredstva za pranje, deterdžent za pranje, pa sve do ostalih stvari koje su svakodnevno potrebne u domaćinstvu. Nadam se da dostići količinu iz 2019. godine. Tada smo napravili 60 porodičnih paketa, paketi su imali 20-25 kilograma."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Saradnici Karitasove organizacije u Subotici, takođe obilaze teren tokom ćitave godine i trude se da u skladu sa svojim mogućnosti pruže što više pomoći ugroženima. Početkom zime i približavanjem praznika, međutim, u Karitasu ima sve više posla - rekao je Gabor Ric, direktor Karitasa Subotica.

„Činjenica je da u ovom periodu moramo da se pripremimo da napravimo pakete hrane i da to odnesemo ljudima, porodicama kojima je to najpotrebnije. Konkretno, mi pomažemo starijim ljudima, koji žive sa vrlo malim ili sa nikakvim primanjima, a za njih ovaj paket koji im donosimo mnogo znači."

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Gabor Ric je dodao da je svaka godina drugačija. Bilo je godina kada su mogli da dostave skoro 300 paketa pre Božića. On je dodao da to uvek zavisi od podrške, donatora i konkursa. Prošle godine su, na primer, mogli da podele pakete vredne oko 25 evra. Vrata Karitasa otvorena su za sve. Ukoliko želite da donirate i pomognete, obratite se subotičkoj kancelariji na telefonski broj 024/559-139.

Donirati možete tokom čitave godine, ali kako se praznici približavaju, možda je u tom periodu još važnije izmamiti osmeh na lica drugih. Danas imamo nekoliko opcija. U svakom trenutku možete potražiti lokalnu organizaciju Crvenog krsta ili Karitasa, ili možete učestvovati u raznim dobrotvornim akcijama. Osim toga, zasigurno da u svačijem okruženju postoje porodica koje bi se jako obradovale i najmanjoj pomoći. Zbog toga i dalje ne zvuči otrcano rečenica da je dati mnogo veće zadovoljstvo nego dobiti. Ako imamo mogućnosti, ulepšajmo svoj Božić ove godine, pomažući drugima.

humanitarna akcija
praznik
Subotica

Najnovije

16:57, Frissítve: 17:46

Rusi malo plaćaju jabuke

Izvoz jabuka u Rusiju je ponovo uspostavljen. Postoji potražnja za kvalitetnim voćem sa peskovitog tla, ali proizvođači nisu zadovoljni sa cenom jer, kako kažu, ona ne pokriva ni troškove proizvodnje.
16:11, Frissítve: 17:45

U Subotici se vakciniše sve više mladih

Vakcina protiv korona virusa, na vakcinalnom punktu u Subotici, i dalje se može primiti bez prethodne registracije. Većina ljudi dolazi da primi treću dozu vakcine. Poslednjih dana se sve više mladih odlučuje da primi vakcinu.

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.