Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Čantavir ponovo ima 24-ro časovno lekarsko dežurstvo

2020-06-01
16:23
2020-06-01
23:20
Forrás
Pannon RTV
Ovo ne znači samo stalnu zdravstvenu zaštitu za meštane, već i stanovnike okolnih naselja.

U Čantaviru je i ranije postojalo lekarsko dežurstvo tokom vikenda i noću, ali je zbog epidemije korona virusom u čitavoj zemlji došlo do reorganizacije zdravstvenih službi, tako je i ovo prigradsko naselje ostalo bez službe hitne pomoći. Nakon intervencije političara iz SVM-a od danas je ponovo sve vraćeno u uobičajene tokove.

U ponedeljak pre podne u lekarsku ambulantu u Čantaviru stiglo je i zvanično saopštenje. Medicinske sestre su na ulazna vrata postavile novo radno vreme ambulante. Od ponedeljka po Duhovima ponovo je vraćeno noćno dežurstvo u Dom zdravlja u Čantaviru. Lekari Službe hitne medicinske pomoći dežuraće svakog radnog dana od 20 časova, do 7 ujutru narednog dana. Tokom vikenda dežurstva će držati od subote u 14 časova do ponedeljka ujutru u 7 časova.

Ova vest dočekana je sa radošću u Čantaviru i okolnim naseljima. „Ovo je jako dobro, i potrebno je da ima, važno je ljudima. Može se dogoditi nezgoda, ili bilo šta drugo. Kada nije bilo dežurstva, ljudi su negodovali" kaže Laslo Biro, Višnjevac.

„Bezgranična je radost u selu, jer ovom selu je jako potrebno noćno dežurstvo. Ovamo pripada i Dušanovo, i Višnjevac, Žednik i ta nemoć, da u hitnom slučaju dok iz Subotice dođu spasioci, do tada može biti kasno" kaže Iren Der, Čantavir.

Tokom vanrednog stanja potpuno je reorganizovano radno vreme gradskih i prigradskih domova zdravlja. Sada se korak po korak ponovo uspostavlja uobičajeno radno vreme ambulanti koje pripadaju Domu zdravlja Subotica. Dežura uvek po jedna kompletna ekipa hitne pomoći. Dakle, u ekipi su lekar, urgentna sestra i vozač. „Mi na ovaj način želimo i da se zahvalimo građanima Čantavira što su imali razumevanja i strpljenja i dočekali su da se ponovo uspostavi uobičajeno radno vreme. Dodala bih da ponovo radi dečji lekar u ambulanti, dakle i to je vraćeno" kaže Ivanka Beoković, direktorica, Dom zdravlja Subotica.

Za vraćanje dežurstva tokom vikenda i noću zalagali su se i stručnjaci iz redova SVM-a i ovo smatraju uspehom što građani Čantavira i okolnih naselja od sada ponovo mogu da ostvaruju svoja ljudska prava, odnosno da nesmetano dobiju zdravstvenu zaštitu. „To znači da ne treba da čekaju 20 do 25 minuta, koliko je potrebno da Služba hitne medicinske pomoći stigne iz Subotice na lice mesta, nego odmah tamo mogu da im pruže prvu pomoć i na odgovarajući način zbrinu bolesnika. Ovim smo ponovo potvrdili da nama nije bitno ko kojim jezikom govori, i gde pripada, nego da svi imaju jednaka prava da 24 časa imaju zdravstvenu zaštitu" rekao je dr Bojan Bagi, pokrajinski poslanik (SVM).

Dežurstvo tokom noći i vikenda ponovo postoji za pacijente u Čantaviru.

Izbori 2020
Čantavir
lekar

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.