Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Celodnevnim programom zrenjaninski Dom za učenice obeležio svoj jubilej

2022.05.29
15:03
2022.05.29
19:26
Forrás
Pannon RTV
Prošla godina je bila godina jubileja, ali značajan datum nije mogao biti obeležen zbog epidemije.
Pannon RTV/Lukács Attila

Celodnevnim programom juče je u Zrenjaninu obeleženo 25 godina od osnivanja katoličkog Doma za učenice „Satmari Karolina".

Svečani program započeo je misom koju je u sedištu zrenjaninske biskupije služio Laslo Đuriš, pančevački župnik uz sasluženje sveštenstva. Ovaj događaj okupio je ne samo sadašnje i bivše stanovnice doma, već i mnoge roditelje.

Petra Kiralj, maturantkinja i stanovnica doma iz Kikinde kaže: „Ove četiri godine su mnogo doprinele mom razvoju, kako fizičkom, tako i emotivnom. Ovde sam mogla da razvijem mnoge sposobnosti, mnogo više sam sebe mogla da približim Isusu što je donelo jednu vrstu sigurnosti mojoj duši i telu."

Pannon RTV/Lukács Attila

U Zrenjaninu je od 1880. do 1944. godine funkcionisala zgrada siromašnih školskih sestara „De Notre Dame". Zgrade su oduzete, ali su ostale u rukama grada. Kada je 1996. godine postojala opasnost da će se u nju useliti izbeglice, sestre Gizela i Margit su odlučile da formiraju učenički dom.

„Kako bi prihvatile decu, devojke i pomogli im u tome da ostanu hrišćani, da ostanu mađari, i da imaju svoj hleb u rukama. To je svim roditeljima bio cilj, da nešto daju deci u ruke. Kao veroučiteljica videla sam da deca ostaju kod kuća kada završe osmi razred. Pitala sam: zbog čega? Zbog toga što nema materijalnih mogućnosti" – rekla je Gizela Katalin Rac, školska sestra i osnivač Doma za učenice.

Pannon RTV/Lukács Attila

Na manifestaciji koja je organizovana u Kulturnom centru, Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara naglasio je da od 2020. godine dom može da funkcioniše u zgradi koja im je vraćena i obnovljena uz investicije mađarske vlade u visini od 1,2 milijarde forinti. Takođe, govorio je i o problemima: „Potrebno je rešiti sudbinu samostana, odnosno Doma učenika „Satmari Karolina", kako bi dospeo u sigurne ruke, u siguran položaj. Ova situacija u kojoj se sada nalazi, da navedem, da su školske sestre iz nekog razloga još pre obnove objekta prodale zgradu biskupiji, ali i sada Školske sestre, odnosno ustanova koja je osnovana rukovode objektom.S druge strane biskupija je vlasnik i u ovom trenutku već postoje napetosti."

Pannon RTV/Lukács Attila

Među gostima na svečanosti bio je i Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: „Sa ovim je formirano duhovno središte banatske dijaspore, a verujem i da današnji jubilej nas podseća, pa i obavezuje, na ideju, na sve ono od čega se pošlo, da Banat ima jedan crkveni, verski, duhovni i kulturni centar. Ovaj zadatak što pre treba ispuniti i ostvariti."

U okviru svečanog programa, u kojem su učestvovale stanovnice Doma, predstavljena je i restaurirana oltarska slika Svetog Čarlsa Boromea, koja je nekada bila u samostanskoj kapeli. U zgradi Doma takođe je predstavljena knjiga Ferenca Nemeta: „U službi vaspitanja devojaka".

Dom za učenice
Zrenjanin
Satmari Karolina
Laslo Đuriš
Gizela Katalin Rac
Ištvan Pastor
Jene Hajnal
Mađarski nacionalni savet

Najnovije

17:06, Frissítve: 17:14

Ne odlaze dok ne dođe do napretka u pregovorima

Subotički traktoristi i dalje uporno nastavljaju borbu za ispunjenje svojih zahteva, a noć su proveli u blizini Gradske kuće. Poljoprivrednici očekuju povoljan razvoj situacije i napredak u pregovorima, a do tada se neće pomerita sa svojih sadašnjih
16:39

U Kini otkriven novi virus

Pretpostavlja se da je virus, koji izaziva, između ostalog, povišenu temperaturu, umor, kašalj, gubitak apetita i bolove u mišićima, prešao na ljude sa životinja.
19:12

Nakon Kolumbije pravac Minhen

Sa takmičenja u bacanju koplja U-20 na svetskom prvenstvu organizovanom u Kolumbiji Adriana Vilagoš iz Malog Iđoša kući se vratila sa zlatnom medaljom. Bacačica koplja ponovo nastupa sledeće nedelje na EP za senione u Minhenu.

Najčitanije

Peti svetski susret Oromčana

Organizatori su pripremili šarolike programe za peti Svetski susret Oromčana održanog u subotu popodne, a za koji je vladalo veliko interesovanje.