Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Cena suncokreta bi ove godine mogla da obori rekord

2022.04.13
15:36
2022.04.13
21:51
Forrás
Pannon RTV
Zbog ukrajinsko-ruskog rata, upitno su i kvantitet i kvalitet tamošnjeg roda. Poljoprivrednici u Vojvodini sada vide odličnu priliku u tome, sa ovom kulturom će biti zasejano više površina nego ikada ranije.

Ukrajina i Rusija spadaju među najveće proizvođače suncokreta u svetu. Od njih dolazi 80 odsto svetskog izvoza suncokretovog ulja. Međutim, zbog rata između te dve zemlje, može doći do problema sa proizvodnjom. Zbog toga poljoprivrednici u Vojvodini planiraju da zaseju suncokret na površinama većim nego ikada ranije.

Janoš Kečenovič, proizvođač, Čantavir: „Prošle godine smo ga zasejali veoma rano. Bio je u zemlji već tridesetog marta. Mislili smo da neće čuti zvono. Konačno je iznikao iz zemlje tri nedelje kasnije. Ove godine smo sačekali lepše vreme, da zemlja bude toplija."

Pannon RTV/Huszár Dániel

Ove godine će proizvođači u Srbiji zasaditi dva miliona hektara površina sa suncokretom. Kupci su takođe optimistični, ali istovremeno i oprezni.

Franjo Rihter, otkupljivač: „I ove godine izgleda jako lepo. Već sada postoji interesovanje za suncokret. Jedino čega se plašimo jeste kakve će odluke doneti država. Bojimo se da će se uvesti zabranu izvoza, a tada se cene neće nigde pomeriti. Biće dosta viška u zemlji, jer će, kako čujem od ljudi, mnogi ove godine sejati suncokret."

Pannon RTV/Huszár Dániel

Suncokret ne spada među zahtevne kulture, ali suša ne pogoduje ni ovoj kulturi - rekao je otkupljivač. „Neophodna je kiša. Temperatura zemljišta je odgovarajuća. Baš sam pre nekoliko dana pogledao da je počelo da klija ono što smo do sada posejali. Veoma se plašimo od toga da će se osušiti određeni sloj, gde suncokret počinje da klija. Posledica toga će biti da će se klica osušiti."

Trenutna otkupna cena suncokreta u Srbiji je oko 80 dinara, a proizvođači se nadaju u dalje poskupljenje. Ni jestivo ulje nije jeftino, prodavnice naplaćuju oko 200 dinara po litru, a u Evropskoj uniji je cena čak i dvostruko viša, a pored toga tamo ograničavaju i količinu koja se može kupiti.

suncokret
zemljoradnici
poljopivreda

Najnovije

14:04

Pojeftinilo veštačko đubrivo

Veštačko đubrivo, koje je nezamenljivo za useve, tokom jeseni je koštalo 110 dinara, sada se može kupiti i za 90 dinara. Poljoprivrednici su zadovoljni zbog pada cene, ali kažu da je i pored pojeftinjenja, ta cena i dalje visoka.
11:07, Frissítve: 11:15

Borba Anite Pager da ponovo prohoda

Anita Pager, 26-godišnja devojka iz Mužlje, usled nesreće je pre pet godina ostala nepokretna. U pomoć joj je pritekla Fondacija “Budi Human” kampanjom prikupljanja sredstava za njenu operaciju na Tajlandu. Do maja treba prikupiti 16 miliona dinara.
11:46

Poskupeli dizel i benzin

Litar evrodizela će od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama koštati maksimalno 200, a benzina evropremijum BMB 95 najviše 170 dinara, saznaje RTS.

Najčitanije

Izvlačenje dobitnika za vikend!

Za vikend će izvući prva dva dobitnika u državnoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi!“. Na snagu su stupila nova pravila, igra se odvija potpuno u digitalnoj sferi, a dovoljno je poslati svega jedan račun.

Strože kazne i oduzimanje vozila

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja donosi nekoliko noviteta, a predviđa strože kazne, privremeno oduzimanje vozila, a najavljena je i promena u obeležavanju pružnih prelaza.

Penzioneri, pažnja!

PIO fond: Najniža penzija u Srbiji 20.631 dinara, a najviša više od 190.000