Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Cena žitarica obara rekorde

2022.03.04
18:42
Forrás
Pannon RTV
Svetsko tržište žitarica se u proteklih nedelju dana potpuno poremetilo. Cena žitarica je naime, zbog rusko-ukrajinskog oružanog sukoba, na istorijskom maksimumu.

Otkupne cene pšenice, kukuruza i soje su u proteklih nedelju dana naglo porasle.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Rast cena žitarica takođe ima veliki uticaj i na stočare, jer je na taj način i stočna hrana takođe porasla u proteklih nedelju dana. Iako je većina stočne hrane namenjene za domaća goveda u domaćinstvu Roberta Kiša u Kanjiži obezbeđena, oni takođe osećaju povećanje cena. „Ovde se govorimo o 5-6 dinara, koliko je skočila cena kukuruza, a to sa sobom povlači skoro sve. I ulaganja će biti skuplja, ne znamo šta će biti sa cenom goriva, đubrivo će takođe skupo, poskupeće i cena semenske robe, tako da će troškovi proizvodnje veći od starta biti veći."

Pannon RTV/Molnár Ádám

U preduzeću koje se bavi otkupom žitarica u Adorjanu, poslednjih dana se beleži veliki promet zbog povećanih cena. Bilo je onih koji su upravo sada prodali kukuruz i pšenicu, jer su za rod mogli da dobiju mnogo više nego početkom prošle nedelje. Čaba Boršoš, otkupljivač, Adorjan: „Trenutno se cena kukuruza kreće oko 32 dinara, a cena pšenice između 34 i 37 dinara, ali to se menja na dnevnom nivou. Ima situacija kada se cena menja u toku jednog dana, pre podne je cena veća, popodne se smanji, a ujutru se opet poveća. To se jednostavno ne može pratiti."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Aktuelna situacija dakle utiče i na rast cena žitarica. Ukoliko se sukob nastavi, možemo očekivati i eventualna nova poskupljenje, kada govorimo o tržištu žitarica.

žitarice
cena
pšenica

Najnovije

13:46, Frissítve: 18:45

Velike grupe migranata

Grupe migranata nalaze se u skoro svakom delu Subotice. Ilegalni migranti se u velikim grupana nalaze ne samo na šumskom delu već i u centru i prigradskom delu.

Najčitanije

Nova pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Ponovo se desila pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici kod Subotice. I ovaj put su avganistanski trgovci ljudima otvorili vatru - rekli su našem novinaru na licu mesta ilegalni migranti koji su u grupi pobegli iz šume.