Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Centar za simulaciju vožnje u Subotici

2022.09.29
16:44
2022.09.29
16:50
Forrás
Pannon RTV
U subotičkoj filijali mađarske firme „Reginet“ svečano je otvoren Centar za simulaciju bezbedne vožnje, koji je realizovan uz podršku mađarske agencije za unapređenje izvoza HEPA za zapadni Balkan.

Glavni cilj projekta je uvođenje i sprovođenje obuke za vožnju motornim vozilima na simulatoru.

Na otvaranju je predstavljen Centar za simulaciju bezbedne vožnje, a odmah je i isprobano kako funkcionišu simulatori tri teretna i tri putnička vozila. To je za početnike dobra mogućnost za vežbanje, ali i za one koji već poseduju vozačku dozvolu da uvežbaju situacije koje nisu svakodnevne u saobraćaju.

„Centar je delom namenjen za to, a drugim delom za one organizacije koje su uključene u bezbednost saobraćaja, gde postoji takva mogućnost za uvežbavanje, gde jedni drugima možemo ukazati na saobraćajnu bezbednost, jer uz pomoć simulatora može se uočiti u pojedinim saobraćajnim situacijama kako sam se ponašao ja, kako su se ponašali drugi. Može se pogledati, može se izmeriti vreme reakcije, i možemo izmeriti vreme u trenutku naglog kočenja“ kaže Đula Barta Eke, rukovodilac kancelarije „Regineta“.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Program investicija na zapadnom Balkanu, Ministarstvo spoljne trgovine i spoljnih poslova pokrenulo je s jeseni 2019. godine uz posredovanje HEPE.

„Ukupno izražavajući u evrima, u Srbiji će biti moguće ulaganje od preko 80 miliona evra, i u tome HEPA posreduje  kroz podršku. Veoma smo ponosni na to. U oblastima koje podržavamo je prerađivačko-prehrambena industrija, inovacije u agraru, reciklaža, građevinska operativa i industrija čelika, a osim toga ostvarene su i takve egzotične aktivnosti kao što je projekat „Regineta““ kaže Gabor Jenei, zamenik generalnog direktora HEPA, Mađarska agencija za unapređenje izvoza.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Ištvan Pastor je naglasio da zahvaljući gradnji kontakata između dve države, investira i mađarski kapital kroz podršku ili kroz formu ispostava, što u Srbiji smatraju investicijama koje svima  donose pogodnosti.

„Naše uverenje uvek je bilo da će ova teritorija pre ili kasnije početi da privlači ljude, a ne samo da odlaze. Uvek je to bilo naše uverenje i govorili smo o tome da se neće vraćati samo naši građani, već da će  i drugi dolaziti ovamo jer je ovo pouzdan, siguran i dobar prostor naseljen dobrim ljudima“ rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Centar za simulaciju bezbedne vožnje koji je smešten u Poslovnom centru „Galerija“  otvoren je svakog dana od 9 do 15 časova, ali će termini biti određeni na osnovu prethodnih prijava, a zainteresovane će primati i u danima vikenda.

simulacija vožnje
Subotica
Reginet
Đula Barta Eke
Gabor Jenei

Slične vesti

Najnovije

17:33, Frissítve: 17:44

Testiranje na HIV je anonimno i besplatno

U Srbiji živi 3.200 osoba zaraženih HIV-om, a pretpostavlja se da nezvanično ima još oko 600 zaraženih - rečeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Subotici.
14:51, Frissítve: 19:06

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

U Adorjanu ponovo na trpezi hurke i kobasice

Festival hurki i kobasica već 11. put se organizuje u naselju. Ove godine za najpopularniji program u naselju prijavilo se 117 ekipa, od toga 20 iz inostranstva, koje će se takmičiti u pripremanju hurki i kobasica.