Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Četiri dana bez struje

2019-09-12
20:08
Forrás
RTV Pannon
U severnoj Bačkoj još se otklanja šteta koju je prouzrokovalo nevreme u ponedeljak. Danas je počela zamena bandera na potezu od Subotice ka Čantaviru koje su pale ili izlomljene.

Pojedini salaši na Verušiću i Naumovićevu već četvrti dan su bez struje što pravi ogromne probleme lokalnim stočarima.

Nevreme koje je u ponedeljak pogodilo region, izvalilo je istrulele, više decenija stare bandere. Ne samo na putu prema Čantaviru, već i u okolini, na  salašima u Naumovićevu i Verušiću. Meštani kažu da ima bar 20 električnih stubova koji su se slomili zbog nevremena. Uklanjanje ovih stubova, prema našim informacijama, počelo je tokom četvrtka pre podne.

Kuća Tomislava Pećerića nalazia se u neposrednoj blizini jedne ovako prelomljene bandere, na čantavirskom putu, u visini Naumovićeva. Tokom nevremena u okolini je nestalo struje, ali samo na nekoliko časova. Sada struje ima, ali slomljena bandera svakog trenutka može da padne na nekoga. Komšije su već u više navrata obraćale subotičkoj elektrodistribuciji, ali im je rečeno da će stići na red, jer danju-noću rade na otklanjanju šteta. „Nema ulične rasvete, deca se vraćaju iz škole, ništa ne vide, radnici u mraku čekaju autobus na stajalištu, a autobus ni ne stane jer ih u 5 ujutru ni ne vidi" kaže Tomislav Pećerić, Naumovićevo.

Duž glavnog puta koji vodi ka Čantaviru, drvene bandere potpuno su se povile, poneke od njih stare su i preko 50 godina. Električni vodovi idu ka salašima, duž atarskih puteva mnoge je iskidao vetar orkanske snage. Tomislav Kujundžić je sedma generacije porodice koja živi na najstarijem verušićkom salašu, bave se zemljoradnjom i stočarstvom. Nevreme je uništilo zasade kukuruza, sada su i goveda u opasnosti. Četvrti dan nemaju struje – požalio se, zbog toga vodu donose u buradima, kako bi napojili junad, svinje i kokoške. Zamrzivač pun mesa uspeli su da sklone kod jednog komšije. „Stavili smo ga na prikolicu, i odneli tamo gde ima struje, kako se meso ne bi pokvarilo. Najteže je sa vodom, jer imamo mnogo stoke. Problem je kada pet minuta nema struje, a ne kao sada pet dana" kaže Tomislav Kujundžić, Verušić.

U vreme boravka naše ekipe, upravo je stigla interventna ekipa. Nezvanično, radnici subotičke elektrodistirbucije kažu da četvrti dan danonoćno rade, i do sada su vratili snabdevanje električnom energijom pre svega u gradu, na Paliću, Šupljaku, Hajdukovu i Bačkim Vinogradima. Sada je na red došao Čantavir i njegova okolina. Terenska ekipa elektrodistribucije odmah je prionula na posao i počela zamenu slomljenih i izvaljenih drvenih bandera, betonskim stubovima.

struja
Subotica
nevreme
Čantavir

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Požar na Kvantaškoj pijaci

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, rano posle podne zapalilo se smeće na prostoru Kvantaške pijace u Subotici.