Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Četvrta je nedelja Adventa

2020.12.20
13:00
Forrás
Pannon RTV
Danas je četvrta nedelja Adventa. Njegovom ljubičastom bojom izražavamo pokajanje. Na ovaj dan na adventskom vencu zajedno gore sve četiri sveće.

Kada zasvetli četvrta sveća – koja simboliše ljubav – u misli nam dolazi svetlost vitlajemske zvezde koja je vodila mudrace sa istoka. Period pred Božić za hrišćane je period iščekivanja, vreme priprema za susret sa Isusom Hristom – kaže sveštenik Gašpar Joža. Kapelan u novosadskoj rimokatoličkoj crkvi Imena Marijinog dodaje da u ovo doba poniremo u sebe, preispitujemo se da li možemo dostojno da dočekamo rođenje Isusa.

Pannon RTV/Bognár Róbert

„Probila se svetlost u tamu. To je kao kada se zvezda Vitlajema približila Zemlji. Postala je vidljiva i sve sjajnija. To su primetili mudraci sa Istoka i tri sveta kralja. Videli su da će se tu zaista dogoditi nešto važno. Da će se roditi čovek koji će vladati. I kod nas paljenje sveća, od prve do četvrte, to simboliše. Što je više svetlosti, bliži smo rođenju Isusa" objašnjava Gašpar Joža, kapelan, rimokatoličke župne crkve Ime Marijino u Novom Sadu.

Upaljena četvrta sveća na adventskom vencu simboliše ljubav, ali upućuje i na Svetog Jovana Krstitelja koji je najavljivao rođenje Isusa i pripremao mu put ka ljudskim srcima. Sa današnjim danom završavaju se predbožične pripreme.

„Ovogodišnji Advent i pripreme za Božić su nam malo drugačije, ako pođemo od toga da je ovo vreme kada palimo četvrtu sveću koja simboliše ljubav. Osećam da smo još bliži Hristovoj ljubavi, što je ogroman doživljaj u životima svih nas, nezavisnost od toga da li je epidemija ili ne. Klasični sveti spisi navode, kod Luke 19:10 da je Bogočovek zato došao da potraži i podrži izgubljene. Dakle mi smo ovde grešni, izgubljeni ljudi i da Bog nije poslao svog sina jedinca, da nam donese ljubav, mir, onda ne bi imali u šta da verujemo. Zato je Advent i praznik utehe, ne samo iščekivanja i nade. Isus ne samo što daje utehu, već i nadu. Od nas samo zavisi da li ćemo da prihvatiti ili pustiti da ode" kaže Atila Oros, bački reformatski duhovnik.

Pannon RTV

Adventska sveća upaljena poslednje nedelje pred Božić simboliše i zaokruživanje svetlosti – smatra Gabor Dolinski. Zamenik biskupa u Evangeličkoj crkvi smatra da su pripreme i iščekivanje važan deo usklađivanja sa prazničnom atmosferom. Upaljena četvrta sveća u adventskom vencu označava i kraj tog perioda.

Pannon RTV

„Četvra nedelja Adventa prethodi svemu, ukoliko na adventski venac i njegove sveće psomatramo kao jedinstvo, što označava postojanje svetlosti. Podseća nas da nam ističe vreme. Dakle, nakon četvrte nedelje Adventa, slede božićni praznici. Označava kraj vremena priprema i iščekivanja. Veoma je važno za nas koji se se pripremamo za Božić, i za sve koji se pripremaju za božićne praznike. Četvrta nedelja Adventa je delom radost, a delom i malo upozorenje da imamo još malo vremena da se pripremimo i dolazi praznik" kaže Gabor Dolinski, zamenik biskupa Evangeličke crkve.

advent
četvrta nedelja
ljubičasto
sveća
crkva

Najnovije

Najčitanije

Požar u supermarketu u Malom Bajmoku

U blizini subotičkog buvljaka danas posle podne izbio je požar. Gusti oblak dima bio je vidljiv iz svih delova grada, a teško se disalo u blizini vatre.

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.

Ištvan Pastor: Ovo će biti godina izbora!

Cilj Saveza vojvođanskih Mađara na izborima i u Mađarskoj i u Srbiji jeste da ostvarimo rezultate koji će potvrditi naše političke interese, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM-a.