Ugrás a tartalomra
FOTO TANJUG/ SINISA KUPINOVIC/bs

Cevi Balkanskog toka u Srbiji povezane su sa mađarskim gasovodom

2021.07.04
15:17
2021.07.04
15:26
Forrás
Pannon RTV
Na taj način Srbija postaje važna tranzitna zemlja za transport gasa.
FOTO TANJUG/ SINISA KUPINOVIC/bs

Kod Horgoša su danas povezani srpski i mađarski gasovodni sistemi visokog pritiska. Zavarivanjem dve cevi od 1200 milimetara, građevinski radovi na gasovodu visokog pritiska koji povezuje Mađarsku i Srbiju, stigli su do jedne simboličke tačke. Transport gasa počinje 1. oktobra.

Od mađarsko-srpske granice do Kiškundorožme, gde su povezani rezervoar iz mesta Alđe i gasovod iz pravca Rumunije, mađarski transporter gasa FGSZ izgradiće oko 15 kilometara gasovoda i međunarodnu mernu stanicu, rekao je Ferenc I. Sabolč, predsednik i generalni direktor. Dobijena veza biće šesta ulazna tačka mađarskog sistema gasovoda velikog kapaciteta.

Ferenz I. Sabolč, predsednik i generalni direktor, FGSZ, Mađarska: „U ovoj struci, kada se spajaju dve cevi na granici, koje dolaze iz dve države, to se naziva „zlatno povezivanje". Kada već dođemo do „zlatnog povezivanja", to znači da vidimo kraj ovog projekta i da će uskoro početi snabdevanje gasom."

FOTO TANJUG/ SINISA KUPINOVIC/bs

Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbija gasa" je na licu mesta rekao da su tokom izgradnje morali da rešavaju mnoga tehnička i regulatorna pitanja, u skladu sa zahtevima kako nacionalnih tako i evropskih propisa. Završena je srpska deonica gasovoda u dužini od 403 kilometra, a trenutno je u toku izgradnja po jedne kompresorske stanice u Srbiji i Bugarskoj.

Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbija gasa": „Kompletan linijski deo od turske obale, znači preko turske teritorije, preko bugarske teritorije, preko srpske teritorije i danas ovde na ulazu u Mađarsku je završen. Da će taj kapacitet koji je na izlazu iz Crnog mora 15,75 milijardi kubnih metara gasa moći biti korišćen u celoj Srednjoj-Evropi."

Dušan Bajatović je dodao da je stavljena tačka na jedan dugotrajan posao, a Srbija je zapravo obezbedila snabdevanje gasom iz još jednog pravca, koji bi na novom gasovodu mogao da počne od 1. oktobra.

balkanski tok
povezan
gasovod
gas
tranzit
Horgoš

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.