Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Čitalačke navike dece se menjaju prema dobu

2021-01-24
16:11
Forrás
Pannon RTV
E-knjiga i audio knjiga postaju sve popularniji čak i među decom osnovnoškolskog uzrasta – izjavila je Beata Gulači za Panon RTV, bibliotekarka Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Kanjiži.

Prema rečima Beate Gulači, deca najčešće čitaju tokom svoje osnovne škole knjige o Hariju Poteru, kao i knjige o Džeronimu Stiltonu i knjige Laure Lajner.

Zbog brzog ritma života, prema nekima se i potreba za čitanjem promenila. Deca uglavnom čitaju knjige koji odgovaraju modernom dobu ili knjige nastale na osnovu različitih serija.

Aneta Dukai, učenica Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Kanjiži, najradije čita knjige o Džeronimu Stiltonu.

Nikoleta Bata je rekla našoj ekipi da su joj najdraže knjige o Hariju Poteru.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Zbog internetskih platformi e-knjige su došle do izražaja, ali u mnogim slučajevima video igrice temeljene na adaptaciji knjiga takođe inspirišu decu da ih čitaju. Pored obaveznog čitanja lektire predviđene po nastavnom planu i programu, nastavnici se takođe pokušavaju prilagoditi krugu interesovanja učenika.

„Knjige su malo stavljene u drugi plan, ali to je na neki način omogućilo da audio knjiga dođe u prvi plan i smatram da uz motivaciju koju roditelji i kolege prenose na decu, nije teško da se formira čitalačka navika kod dece. Na primer, učenici mog osmog razreda u velikom broju slučajeva slušaju audio knjigu, ali zatim požele i da je pročitaju. " rekla je Beata Gulači, bibliotekarka Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Kanjiži.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Deca se mogu zainteresovati za čitanje: u vrtiću, gledajući crtane filmove koji se pojavljuju u obliku knjige, kod učenika nižih razreda već se može razgovarati o širem svetu mašte, pa je to najbolji način da ih podstaknemo na čitanje, kaže Beata Gulači.

čitaonica
čitaoci
čitanje
deca

Slične vesti

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:54

Šta treba uraditi ako nekoga napadne pas?

Nedavno je jedna Subotičanka pretrpela težak napad čopora pasa. Ovaj incident je izazvao dosta bure u gradu, jer se na ulicama često mogu videti psi lutalice, ali isto tako i u parkovima, na trgovima, usamljeno ili u manjim-većim grupama.
14:51, Frissítve: 16:40

Novi rast cena goriva

Cene goriva u Srbiji su povećane, a očekuju se i dalja poskupljenja. Akcize na gorivo su u zemlji porasle 15. februara, to je jedan razlog, dok je drugi rast cene nafte na svetskom tržištu.

Najčitanije

U Kanjiži dostupne tri vrste vakcina

Stanovnici opštine Kanjiža mogu da biraju među tri vrste vakcina. Osim američko-nemačkog „Fajzer-Bajontek" cepiva i kineskog „Sinofarma", dostupna je britansko-švedska vakcina „Astra Zeneka".