Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Crkva Srce Isusovo u Senti uskoro će biti potpuno obnovljena

2022.01.23
16:46
2022.01.23
17:47
Forrás
Pannon RTV
Obnova spoljnog dela crkve Srce Isusovo u Senti je pri kraju. Tim povodom u prepodnevnim satima je održana sveta misa zahvalnica. Obnovu podržava mađarska vlada.

Mnogi su povodom nedeljne svete mise u prepodnevnim časovima posetili crkvu Srce Isusovo u Senti. Vernici su oduševljeni što je njihova crkva dobila novi izgled. Vera Jablonski, Senta: „Stvarno volim doći ovde, ovde se osećam jako dobro. Crkva je divna sa spoljne strane, isto tako je predivna iznutra.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Maria Prokop, istoričarka umetnosti, je rekla da je ovde reč o jednoj posebnoj crkvi. „Rasveta je jako lepa, jako puno ima prozora koji su bili vitraži originalne gotike. Osveštana je 1896. godine, u milenijumskoj godini, tako da je zaista sagrađena kao reprezentativna crkva.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Izgrađena je u neogotičkom stilu, crkva je dom najvećih funkcionalnih orgulja u Srbiji. Inače, to je obnovljeno uz pomoć pokrajine i lokalne samouprave. Renoviranje crkve traje već skoro deceniju. Ištvan Rac Sabo, koordinator, Župna crkva Srce Isusovo, Senta: „Ovo traje već nekoliko godina, pre nekoliko godina smo uveli grejanje, stavljena je termo izolacija i obnovljene su klupe. A zahvaljujući podršci mađarske vlade i Mađarskom nacionalnom savetu, unutrašnjost crkve je obnovljena prošle godine.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Zamenjeni su oluci na spoljnom delu crkve, ali je takođe okrečeno i zamenjeni su prozori. Na objektu je urađena termo izolacija. Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta: „Smatramo da su verski objekti važni u svim područjima za jačanje zajednice i za njen opstanak. Zato ćemo se i dalje truditi, da ovi objekti koji primaju vernike, dobiju adekvatan izgled.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Na kraju svete mise, Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, je održao svečani govor, u kojem je iskazao zahvalnost za gotovo decenijski trud za očuvanje crkve. Uz malo preterivanja, moglo bi se reći da je crkva lepša nego u svojim počecima, ako to i nije istina, u svakom slučaju je istina da je možda komfornija, udobnija.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Mađarska vlada i Mađarski nacionalni savet su podržali obnovu crkve sa iznosom u visini od 120 miliona forinti.

crkva Srce Isusovo
Senta
Rudolf Cegledi
Ištvan Pastor

Najnovije

12:00, Frissítve: 12:08

Gorivo jeftinije za četiri dinara

Litar evrodizela će do sledećeg petka na pumpama maksimalno koštati 201 dinar za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 171 dinara za litar. Nove cene stupiće na snagu od 15 časova.

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.