Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Crveni krst učio đake da prepoznaju trgovinu ljudima

2019.09.17
20:03
2019.09.17
20:24
Forrás
Pannon RTV
U osnovnoj školi „Sečenji Ištvan" učenicima drugog razreda saradnici Crvenog krsta održali radionicu o trgovini ljudima.
Pannon RTV/Payeta Maurice

Širom Srbije održavaju se radionice i predavanja u osnovnim i srednjim školama kako bi decu učili da se zaštite od  trgovine ljudima. Sa početkom školske godine i subotička organizacija Crvenog krsta nastavila je pre nekoliko godina započet posao. Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima u ovoj godini prihvatio je 58 osoba – odraslih i dece – koji su postali žrtve trgovine ljudima. Među njima je 46 državljana Srbije, ostali su stranci.

Pannon RTV/Payeta Maurice

U objektu osnovne škole „Sečenji Ištvan" u Šabačkoj ulici saradnici Crvenog krsta održali su radionicu učenicima drugog razreda. Deca su sa interesovanjem učestvovala u radu. „Kaže Crveni krst da ne treba da sednemo u auto nepoznatih ljudi" kaže Kristofer Fabijan, učenik drugog razreda. Mark Mesaroš dodaje: „Crveni krst je i to pomenuo da u svoje kuće ne puštamo ljude koji ne poznajemo i da na fejsbuku i stranama za četovanje ne pišemo ljudima koje ne poznajemo."

Pannon RTV/Payeta Maurice

Nikolina Plavšić, učenica osmog razreda osnovne škole „Sečenji Ištvan" u svojoj školi je držala radionicu na srpskom i na mađarskom jeziku: „Već dve godine sam volonter u Crvenom krstu. Danas smo govorili o trgovini ljudima. Imamo slike i razgovaramo o slikama, pokazujemo, igramo se, deci je to bilo jako interesantno. Do sada sam bila u više škola i obdaništa."

Pannon RTV/Payeta Maurice

Učiteljica Idliko Švaner kaže da o opasnostima trgovine ljudima treba mnogo razgovarati sa decom, podjednako i kod kuće i u školi. Primetila je da su deca zainteresovanija i aktivnija ukoliko od mlađih osoba čuju informacije o ozbiljnoj temi: „Na žalost, događa se i u našem gradu, i to sve češće, da zavedu dete, nestanu deca, i zato i oni i učitelji treba da obrate mnogo pažnje. Zbog toga većina roditelja dolazi po decu. Ne smeju da ih puste da sami dođu kući, ali i mi moramo da ih obučimo, tako što u okviru ovakvih radionica razgovaramo na ovu temu. Dan za danom to unosimo u svoj svakodnevni život, gde god možemo ukazujemo šta ne treba da se radi, i kako da ispravno postupaju."

Pannon RTV/Payeta Maurice

U toku školske godine Crveni krst će sa ovim programom obići sve subotičke osnovne i srednje škole. Volontere i mlade saradnike obučili su za ovaj posao kako bi umeli da svoje znanje prenesu na način odgovarajući dečijem uzrastu. 

Crveni Krst
Subotica
trgovina ljudima

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon