Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Crveni krst učio đake da prepoznaju trgovinu ljudima

2019-09-17
20:03
2019-09-17
20:24
Forrás
Pannon RTV
U osnovnoj školi „Sečenji Ištvan" učenicima drugog razreda saradnici Crvenog krsta održali radionicu o trgovini ljudima.

Širom Srbije održavaju se radionice i predavanja u osnovnim i srednjim školama kako bi decu učili da se zaštite od  trgovine ljudima. Sa početkom školske godine i subotička organizacija Crvenog krsta nastavila je pre nekoliko godina započet posao. Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima u ovoj godini prihvatio je 58 osoba – odraslih i dece – koji su postali žrtve trgovine ljudima. Među njima je 46 državljana Srbije, ostali su stranci.

U objektu osnovne škole „Sečenji Ištvan" u Šabačkoj ulici saradnici Crvenog krsta održali su radionicu učenicima drugog razreda. Deca su sa interesovanjem učestvovala u radu. „Kaže Crveni krst da ne treba da sednemo u auto nepoznatih ljudi" kaže Kristofer Fabijan, učenik drugog razreda. Mark Mesaroš dodaje: „Crveni krst je i to pomenuo da u svoje kuće ne puštamo ljude koji ne poznajemo i da na fejsbuku i stranama za četovanje ne pišemo ljudima koje ne poznajemo."

Nikolina Plavšić, učenica osmog razreda osnovne škole „Sečenji Ištvan" u svojoj školi je držala radionicu na srpskom i na mađarskom jeziku: „Već dve godine sam volonter u Crvenom krstu. Danas smo govorili o trgovini ljudima. Imamo slike i razgovaramo o slikama, pokazujemo, igramo se, deci je to bilo jako interesantno. Do sada sam bila u više škola i obdaništa."

Učiteljica Idliko Švaner kaže da o opasnostima trgovine ljudima treba mnogo razgovarati sa decom, podjednako i kod kuće i u školi. Primetila je da su deca zainteresovanija i aktivnija ukoliko od mlađih osoba čuju informacije o ozbiljnoj temi: „Na žalost, događa se i u našem gradu, i to sve češće, da zavedu dete, nestanu deca, i zato i oni i učitelji treba da obrate mnogo pažnje. Zbog toga većina roditelja dolazi po decu. Ne smeju da ih puste da sami dođu kući, ali i mi moramo da ih obučimo, tako što u okviru ovakvih radionica razgovaramo na ovu temu. Dan za danom to unosimo u svoj svakodnevni život, gde god možemo ukazujemo šta ne treba da se radi, i kako da ispravno postupaju."

U toku školske godine Crveni krst će sa ovim programom obići sve subotičke osnovne i srednje škole. Volontere i mlade saradnike obučili su za ovaj posao kako bi umeli da svoje znanje prenesu na način odgovarajući dečijem uzrastu. 

Crveni Krst
Subotica
trgovina ljudima

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.