Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Cveta šoping turizam na subotičkom buvljaku

2019-09-15
13:01
2019-09-15
20:22
Forrás
Pannon RTV
Mnogi se spremaju za jesenje-zimski period, a najveći broj kupaca stiže iz Mađarske. Najviše se traži topla odeća i obuća.

U nedelju pre podne ogromna je gužva na subotičkom buvljaku. Đerđi Bala je sa ćerkom i unukom došla iz mađarskog grada Đenđeš. Najviše je zainteresovana za kupovinu garderobe: „Sada već tražimo i zimsku garderobu, ali bi pogledali i preostalu letnju odeću. Htele bi i cipele da kupimo. Kada sam poslednji put bila, uzela sam robu dobrog kvaliteta, i to trenerke."

Prema aprilskom istraživanju stavova kupaca koje je uradilo Akcionarsko društvo „Tržnica" koje gazduje pijacom, subotički buvljak veoma je popularan među kupcima koji dolaze iz Mađarske. Privlači ih atmosfera pijace, ali i povoljne cene robe. Peter Bartfai je sa suprugom stigao iz 250 kilometara udaljenog Moroa. Sagovornik kaže da se isplati prevaliti više stotina kilometara: „U potpunosti se isplati doći. Zbog cipela, trenerki, kaputa, sve to vredi. Veoma mnogo Mađara dolazi."

Patike mogu da se kupe za 1.600 dinara, trenerke za 2.000, a farmerke za 2.500 dinara. Na pijačnim tezgama osim toga mogu da se nađu i proizvodi iz kućne radinosti.

Friđeš Fazekaš upravo izabira među takvom robom: „Meni je jedan od ciljeva da uvek nosim samo one stvari koje su mađarske."

Većina prodavaca zna mađarski jezik. Ester Živković na pijaci prodaje već 14 godina i kaže da  za kvalitetnu robu uvek postoji veliko interesovanje: „Kožni kaiševi se prodaju od 1.100 dinara do četiri hiljade. Cene torbi se kreću od tri do sedam i osam hiljada dinara, u zavisnosti od veličine. Novčanici su od hiljadu do 2.800 dinara."

Kupci iz Mađarske u jesenje-zimskom periodu pre svega traže garderobu, ali mnogi kupuju i slatkiše i tehničku robu. Prema rečima prodavaca poseta subotičkom buvljaku se isplati zbog povoljnih cena i mogućnosti pogađanja oko cene.

Subotica
buvljak
šoping turizam

Slične vesti

Najnovije

21:04

Danas je Dan mađarske kulture

Pozorišnim predstavama, uručivanjem nagrada, koncertima, izložbama, promocijama knjiga, pesničkim i muzičkim večerima širom države i van njenih granica praznuje se Dan mađarske kulture.

Najčitanije

Glavobolja zbog starog automobila?

Zagađenje vazduha je postalo najgorući problem današnjice. Sve naslovnice i istaknuti članci u srpskim novinama govore o tome. Iz dana u dan se uvode nove mere.