Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Cveta Tisa!

2019-06-23
15:49
2019-06-23
16:00
Forrás
Pannon RTV
Oni koji se za vikend upute na Tisu kod Kanjiže mogu da prisustvuju intezivnom plesu rečnog insekta.

Nakon što tri godine provede u stadijumu larve, insekt se pojavljuje na površini Tise, i oslobađa se svog omotača. Njegov životni vek traje svega tri do četiri časa,  za to vreme obezbeđuje potomstvo, i nakon toga ugiba. U odnosu na prošlu godinu, ove godine su se insekti kasnije pojavili na površini Tise.

Iz godine u godinu mnogo je onih koji su radoznali da vide jedinstvenu pojavu. „Meni, kao Kanjižaninu ovo je veoma lep događaj, ovde na obali Tise. Svake godine do kraja ispratim cvetanje Tise. Jako mnogo ljudi se okupi ovde na obali Tise, druže se i gledaju ovu lepu pojavu" kaže Enis Beharović, Kanjiža.

Zainteresovani sa broda „Tiski tango" bolje mogu da osmotre ples insekata. „To je dragulj Tise, takva dragocenost koja se u čitavoj Evropi, samo ovde na Tisi može naći. Svake godine čekamo sa velikim nestrpljenjem, ne samo mi Kanjižani, već zahvaljujući svetskim mrežama, sve više filmova se snima o cvetanju Tise, modernih filmova koji su stigli u sve krajeve sveta. Oni skreću pažnju i na to koliko je nama važna, koliko je važna i svetu" kaže Čaba Šarnjai, kapetan, „Tiski tango", Kanjiža.

Meštani smatraju da je cvetanje dar Tise. Pecaroši kažu da je ovo period kada se i riba lakše lovi. „Cvetanje Tise je nešto najlepše što nam daje Tisa, jer osim toga u ovo vreme daje i mnogo ribe. Cvetanje Tise je divna stvar, koja se dugo nije pojavljivala na Tisi, ali priroda se uvek sama izleči, i sada je ponovo ima mnogo i nadamo se da će još više insekata biti u budućnosti" kaže Laslo Novak, predsednik, Ribolovačko društvo „Bratstvo", Kanjiža.

Cvetanje Tise najlepše je videti uživo. Međutim,  oni koji ne mogu lično da dođu do reke, ne treba da tuguju, jer ples insekata na deonici reke kod Sente  može uživo da se prati preko interneta. Potrebno je na mreži jutjub potražiti Mayfly project at Zenta i ples posmatrati uživo.

Tisa
cvetanje

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije