Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Da li je majska kiša zlata vredna?

2020-05-02
16:06
Forrás
Pannon RTV
Stigla je u zadnji čas, ali kiša od poslednja dva dana za sada je dovoljna samo za gašenje požara – kažu poljoprivrednici na severu Bačke.

Prema stručnjacima na crnoj zemlji palo je 10-15 milimetara kiše a na pesku samo 6-7.

Količina padavina poslednjih meseci je daleko ispod uobičajenog. Kiša zlata vredna, koja je padala 1. i 2. maja, donekle je ublažila štetu od suše na severu Bačke.

Ferenc Rihter, poljoprivredni proizvođač iz Subotice smatra da je kiša ponegde kasno došla: “Ova je dobrodošla za pšenicu i prolećnu setvu. Jer na mnogim mestima je seme još uvek u suvom pesku i ne može da isklija.”

Za dva dana na severu Bačke, u proseku je palo 8-10 milimetara kiše – rekla je Hajnalka Bognar Pastor. Stručnjak za zaštitu bilja kaže da je padavina spas za klijanje i rast kukuruza, suncokreta i soje koji su posejani u proleće. Ali sad je potrebno i suzbijanje korova: “Poljoprivrednici  ovo obično obavljaju nakon setve a pre klijanja, a da se to sredstvo aktivira, potrebno je 10 milimetara kiše.”

Poljoprivrednici sa Ludoša se raduju da su se nebeske slavice najzad otvorile. Lokalni preduzetnik Tibor Aladič navodi da sada ne smeju da odlažu prolećne radove. Čim ponovo otopli, kreće se na njive: “Priroda se potpuno budi, biljke se revitalizuju, kako usevi tako i korov. Naredni period je ključan za suzbijanje korova.”

Za pšenicu i ječam vreme je za klasanje, potrebno je započeti zaštitu od gljivica – dodao je Aladič.

kiša
majska
poljoprivreda
Hajnalka Bognar Pastor

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije