Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Da li treba da brinemo zbog nivoa arsena u pijaćoj vodi?

2020.08.12
13:38
2020.08.12
15:47
Forrás
Panon RTV
Direktor „Vodovoda i kanalizacije" potvrdio je da je kvalitet vode za piće odgovarajući, a i kontrole se obavljaju kontinuirano.

Voda za piće nije odgovarajućeg kvaliteta u mnogim vojvođanskim mestima – kontatovano je u analizi Instituta za javno zdravlje „Batut". Po osnovu ovih nalaza u severnoj Bačkoj, kao i istočnom i srednjem Banatu nije zadovoljavajućeg kvaliteta voda u gradskim vodovodima. Analiza je pokazala i prisustvo arsena u subotičkoj vodi za piće. Šta o tome kažu stručnjaci? Zbog toga je naša ekipa danas posetila subotičko preduzeće „Vodovod i kanalizacija".

Analiza republičkog Instituta za javno zdravlje „Batut" pokazuje da je mikrobiološki ili fizičko-hemijski neispravna voda za piće osim u Subotici, i u Malom Iđošu, Kanjiži, Senti, Adi, Čoki, Kuli i Kikindi. Đerđ Šugar, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija" u Subotici kaže da vode Karpatskog basena u osnovi sadrže arsen, tako da je normalno  prisustvo arsena u podzemnim vodama Vojvodine. To je situaciji i u Subotici. Sagovornik negira da korisnici subotičkog vodovoda piju vodu sa arsenom, jer se tokom tretmana sirove vode, odstranjuju ovi elementi. „Dobra pijaća voda sadrži veoma mnogo parametara, veoma mnogo mineralnih materija. Potrebno je samo malo je tretirati, dakle ne sme se preterano uticati na pijaću vodu. U ovom pogonu odstranjujemo samo one parametre, koji su problematični. Takvo je gvožđe, jedinjenja koja sadrže nitrogen, kao i arsen."

Pannon RTV/Huszár Dániel

Pijaća voda je industrijski proizvod koji se najstrožije kontroliše – naglašava direktor komunalnog preduzeća. „Dok stigne iz izvora, kroz pogon, sve do poslednjeg potrošača, voda pređe veliki put i mnogo vremena prođe. Za to vreme treba voditi računa da se ne zagadi bakterijama. Zbog toga se koristi hlor, zakon je propisao određenu količinu hlora koja se dodaje vodi, što sprečava da se voda za piće bakterijski zagadi."

Što se tiče Radanovca, ili Palića Đerđ Šugar naglašava da će se nakon puštanja u pogon nove Fabrike vode, značajno smanjiti nivo arsena u pijaćoj vodi u ovim delovima grada.

arsen
voda
Batut

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

U Bačkoj Topoli održan prvi ovogodišnji vašar

Od 9.decembra, i uvođenja vanrednog stanja, u ovom bačkom mestu nije održan ovaj popularan vašar. Nakon ukidanja vanrednog stanja, vašar, koji se tradicionalno održava svake druge nedelje u mesecu, sada je ponovo održan.