Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Dajte šansu životu!

2022.01.17
14:23
2022.01.17
16:00
Forrás
Pannon RTV
Održano je prvo ovogodišnje davalaštvo krvi u Senti. Organizacija Crvenog krsta nastoji da svakog meseca održi akciju dobrovoljnog davalaštva krvi, pomažući rad Službe za transfuziju krvi.

Stručnjaci ne mogu dovoljno da naglase važnost davalaštva krvi, jer pomaže i onima koji krv dobijaju, ali i davaocima. Da li znate da samo sa jednim davalaštvom godišnje rizik od srčanog udara se smanjuje i za 88 odsto? Pomaže i u sagorevanju kalorija, jer se sa jednim davanjem sagoreva 650 kalorija, dok jedan oštar trening sagoreva između 300 i 350 kalorija.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Krv je složeno tkivo koje obavlja višeslojne zadatke u organizmu. U slučaju teških povreda, operacija ili nesreća od nje zavisi ostanak u životu. Kontinuirano i ravnomerno snabdevanje krvi moguće je jedino uz pomoć druge osobe, kroz davalaštvo krvi. To zna i Edita Borošđevi koja je sada po sedamdeset drugi put dala krv: „Pošto sam žena, krv mogu da dam tri puta. Neka pokuša, onaj ko može, neka da višak krvi, jer ona se sama stvara zato se može dati.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

U pojedinim akcijama dobrovoljnog davanja krvi više od 50 osoba u Senti se prijavi za davanje krvi. Svi oni su prethodno pregledani, kako bi se uklonili mogući rizici. U pogledu davalaštva krvi, prošla 2021. godina je bila uspešna, ocenila je Teodora Đukić, saradnica organizacije Crvenog krsta u Senti: „Godišnje toliko puta organizujemo davalaštvo krvi, koliko puta uspešno možemo da okupimo određeni broj, ali svakako jednom mesečno. U različitim periodima organizujemo i vanredne akcije davalaštva, iako se manje njih javi. Veoma je važno da održimo kontinuitet.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Prema propisima u Srbiji muškarci krv mogu da daju godišnje četiri puta, a žene tri puta. U Senti je naredna velika akcija dobrovoljnog davalaštva krvi zakazana za 14. februar, u kancelariji opštinske organizacije Crvenog krsta.

Senta
Crveni Krst
davanje krvi

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".
17:02, Frissítve: 19:31

Karnevalska atmosfera u Debeljači

Na karnevalu u Debeljači je obilovalo sa lepim kostimima, ukusnim specijalitetima i puno smeha, takođe je organizovano takmičenje u kuvanju gulaša, na kojem su učestvovali gosti iz inostranstva. Na karnevalu je više od 200 dece bilo kostimizirano.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.