Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Daleko smo od kolektivnog imuniteta, 726 zaraženih u severnoj Bačkoj

2021.09.13
16:04
2021.09.13
17:07
Forrás
Pannon RTV
U Severnobačkom okrugu pogoršava se epidemiološka situacija.

Stručnjaci svakog podstiču na primanje zaštitnog cepiva, jer u okrugu je tek 43 odsto odraslog stanovništva primilo prvu dozu vakcine, što je veoma nizak postotak u odnosu na neophodnih 70 odsto.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

U Subotici i okolini i dalje raste broj zaraženih virusom korona. Trenutno je u okrugu 726 zaraženih osoba: u Subotici 563, u Bačkoj Topoli 89, u Malom Iđošu, pak, 74. Od početka školske godine kod sve većeg broja dece je registrovana zaraza.

„Od kada je počela škola u prvoj sedmici smo registrovali 19 slučajeva. Reč je o čitavom Severnobačkom okrugu. U drugoj sedmici već 44 zaraženih. Ukupno znamo za 63 bolesna deteta u osnovnim i srednjim školama. To nije dobro, jer pogledajmo podatke: 13. avgusta smo imali 56 zaraženih osoba u Severnobačkom okrugu. Danas je ta brojka 13 puta veća. Ovi podaci ukazuju na to da je sve više i više obolelih i da ova negativna tendencija nastavlja da raste" kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Epidemiolog dr Nebojša Bohucki smatra da je u epidemiološkom smislu u Severnobačkom okrugu vanredna sitaucija, i jedino rešenje za to je vakcinacija: „Potrebno je više govoriti o vakcinaciji. Do sada je u Severnobačkom okrugu 43 odsto odraslog stanovništva primilo prvu dozu, što nije dobro. Potrebno je da ih bude najmanje 70 odsto. Kod nas je takođe moguće primiti i treću dozu. Do sada je u tri opštine Severnobačkog okruga ukupno 5.200 osoba primilo i treću dozu."

Stručnjak dodaje i da je zaštita dece izuzetno važna jer se među njima širi delta varijanta virusa korona, čiji simptomi su visoka telesna temperatura, kašalj, kao i zapaljenje pluća.

Severna Bačka
Subotica
Dr Nebojša Bohucki
korona virus

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.