Ugrás a tartalomra

Dan mađarske kulture

2022.01.22
13:11
Forrás
Hirado.hu
Ferenc Kelčei je komponovanje Himne završio pre 199 godina.

Danas je Dan mađarske kulture. Obeležava se 22. Januara, u znak sećanja na činjenicu da je, prema rukopisu, Ferenc Kelčei završio komponovanje Himne upravo na današnji dan 1823. godine. Povodom današnjeg praznika obeležavaju se mađarske kulturne vrednosti u Mađarskoj, van granica matične zemlje i širom sveta. Organizuju se izložbe i koncerti, promocije knjiga, književne večeri i održavaju se pozorišne predstave. U duhu godine nacionalnog jedinstva, na ovaj dan posebna pažnja će biti posvećena događajima koji se održavaju van granica matične zemlje. Povodom ovog dana biće uručena i stručna priznanja vezana za mađarsku kulturu.

Ferenc Kelčei, koji je od 1815. godine živeo u mestu Satmarčeke, napisao je najveće remek-delo svoje patriotske poezije, Himnu, januara 1823. godine, u vreme intenziviranja protivustavnih mera bečkog dvora, a sam rukopis Himne je razjašnjen 22.januara 1823.godine. Pesma je prvi put objavljena 1829. godine, u časopisu „Aurora" Karolja Kišfaludija. Za komponovanje muzike je konkurs raspisan 1844. godine, na kome je pobedio Ferenc Erkel, dirigent Nacionalnog pozorišta u Pešti. Njegovo delo predstavljeno je 2. jula 1844. u Nacionalnom pozorištu, pod dirigentskom palicom samog kompozitora. U široj javnost je Himna prvi put otpevana 10. avgusta 1844., u brodogradilištu „Obuda", kada je porinut parni brod „Sečenji", a prvi put je izvedena na zvaničnoj državnoj ceremoniji 20. avgusta 1848. godine.

U članu I Osnovnog zakona, koji je stupio na snagu 1. januara 2012. godine, stoji: „Himna Mađarske je pesma Ferenca Kelčeija, sa muzikom Ferenca Erkela."

Manifestacije povodom Dana mađarske kulture prvi put se održani 1989. godine. 

Dan mađarske kulture

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".
17:02, Frissítve: 19:31

Karnevalska atmosfera u Debeljači

Na karnevalu u Debeljači je obilovalo sa lepim kostimima, ukusnim specijalitetima i puno smeha, takođe je organizovano takmičenje u kuvanju gulaša, na kojem su učestvovali gosti iz inostranstva. Na karnevalu je više od 200 dece bilo kostimizirano.

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.