Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Dan mađarske kulture – dodeljene titule “Vitez kulture”

2020.01.18
19:44
2020.01.18
19:57
Forrás
Pannon RTV
U kulturnom centru Honved u Budimpešti imenovano je 36 vitezova iz osam zemalja. Nekoliko Vojvođana primilo je ovo prestižno priznanje kao i druge nagrade.
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Priznanje “Vitez kulture” dobijaju oni koji u svojoj užoj ili široj zajednici sa ove ili one strane granice nesebično, požtrvovano služe mađarskoj kulturi na visokom nivou. Ištvan Šiling, etnograf, istoričar kulture i istraživač dijalekata iz Kupusine svojim dosadašnjim radom takođe je zaslužio titulu “Vitez mađarske kulture”. Za narednu godinu već ima planove: “Trenutno je u planu opis nošnje iz Kupusine i njihova prezentacija na fotografijama. Plan je staru nošnju predstaviti sa starih fotografija a novu sa novim fotografijama.”

Bela Mičik, učitelj veronauke, narodni muzičar i proizvođač citri postao je Vitez mađarske kulture: “Ovo je obaveza za budućnost. Obaveza da se nastavi dosadašnji posao. Sve dok me snaga i dah drže, nastaviću raditi.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Pal Lephaft iz Zrenjanina dobio je priznanje za svoj rad u oblasti grafike, novinarstva i likovne umetnosti: “Osećam se kao novinar, a novinarstvo ima više žanrova, ima crtanja, razgovora, ima sve. Može se reći da je to oblik ponašanja koji se ne završava i ne počinje nagradom. Čovek samo pokušava raditi svoj posao.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Nagradu za svoj rad u sferi prekogranične etnografske baštine, primio je i bivši dirigent muškog hora Rakoci u Čoki, Sabolč Siveri: “Naš najvažniji cilj u pogledu budućnosti je pomlađivanje. Moramo formirati nove grupe, moramo učiti mlade.“

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Društvo recitatora vojvođanskih Mađara koje slavi 25 godina postojanja, nagrađeno je sa Peharom baštine. Nagradu je preuzeo predsednik Akoš Hajvert, a Piroški Čaki Šereš dodeljena je titula “Vitez univerzalne kulture”.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Ovogodišnji počasni gost gala večeri bila je Bačka. Pored brojnih izvođača, Vojvođani su se predstavili i na štandovima.

Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara: “Kulturni savez vojvođanskih Mađara, Zavod za izdavanje knjiga Forum, Mađar So i Het nap su takođe prisutni na štandovima knjiga i izdavaštva. Ukuse Vojvodine predstavljaju Čokani sa vinom i Kupusinci sa rakijom i neizbežnom štrudlom sa makom.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Inače, Dan mađarske kulture se proslavlja od 22. januara 1989. godine, u znak sećanja na dan, kada je 1823. godine Ferenc Kolčei završio Himnu u Satmarčekeu.

Dan mađarske kulture
Vitez kulture

Najnovije

Najčitanije

Šupljak: Na Festivalu belog luka dobrodošlica novorođenčadi

Proslava Dana sela godinama se vezuje za Festival belog luka, koji je izrastao u najveću manifestaciju Šupljaka. Tada se organizuje dobrodošlica novorođenčadima naselja i dele im pokloni. 17 novorođenčadi rođenih od Festivala 2019-e dobili su poklon