Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Dan mađarske poezije u Kanjiži i Horgošu

2021.04.09
15:00
2021.04.09
18:16
Forrás
Pannon RTV
Dan poezije takođe je obeležen u Horgošu i Kanjiži. U oba mesta postavljena je ulična izložba na kojoj su deca i meštani okačili svoje omiljene pesme.

Kanjiža se takođe pridružila inicijativi Objavi pesmu na ulici!. Pesme su bile izložene ispred obrazovno-kulturne ustanove „Cnesa" i zgrade galerije. Lokalni učenici osnovnih škola takođe su se pridružili programu. Jazmin Rekecki, učenica četvrtog razreda, došla je sa pesmom savremenog pesnika Janoša Lackija. "Zaista volim da čitam pesme i odabrala sam ovu pesmu, jer jako volim igru reči u njoj, a atmosfera je zabavna."

Kata Leopold iz Kanjiže takođe je donela i izložila svoju omiljenu pesmu. "Odabrala sam pesmu „Mraz je sleteo na vrtove" od Ferenca Juhasa, jer mi se jako sviđa njena melodičnost i pesnik je lepo oblikovao stihove o jeseni."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Na ovoj lokaciji u Kanjiži su izložene pesme koje su nastele iz pera gotovo 100 mađarskih pesnika. Erika Nadrljanski Tornai, rukovodilac, Dom kulture, Kanjiža: „Ovo je ostvarenje onoga na čemu smo radili sa stanovništvom i školama poslednjih nedelja. Svako je mogao da  donese pesmu, koja je svojeručno napisana ili prepisana, naravno od mađarskih pesnika, i zato odajemo počast 11. aprilu, danu mađarske poezije. "

Sličan program organizovan je u Horgošu, gde su meštani, na lokaciji ispred Doma kulture mogli da istaknu, na tzv. pesničko uže, svoje omiljene pesme, među učesnicima bila je i Liza Berček. "Donela sam pesmu Ludviga Džersija Kerna pod nazivom "Žirafa kod fotografa". Pročitala sam još nešto. Na primer, od Jožefa Atile „Uspavanka" ili od Šandora Vereša „Čiribiri".

Pannon RTV/Molnár Ádám

Petra Rac iz Horgoša objavila je svoju prvu zbirku pesama prošle godine, a sada je donela i okačila je na tzv. pesničko uže svoju pesmu. "Pesme sam počela pisati sa 16-17 godina, dakle pre nekoliko godina, inspiracija mi je bila ljubav. Isključivo pišem ljubavnu poeziju. Postoje jedna ili dve pesme koje nisu ljubavne, ali obično pišem samo tu vrstu poezije. Imala sam sreće prošle godine jer je jedan stariji čovek otkrio moje pesme i predložio mi je da bi ovo trebalo staviti u zbirku i pomogao mi je da objavim svoju zbirku."

Na ovu lokaciju u Horgošu su takođe jedan za drugim dolazili mladi, gde su nakon stavljanja zaštitne folije, postavljali svojeručno napisane pesme na tzv. pesničko uže. Hilda Horvat, bibliotekar, Biblioteka „Jožef Atila", Horgoš: "Uključeni su i učenici osnovnih škola, bili su učenici nižih razreda, a doći će i učenici viših razreda koji će postaviti svoje pesme ovde na tzv pesničkom užetu."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Planirano je da se izložene pesme mogu pogledati u ovim naseljima tokom celog vikenda.

Kanjiža
Horgoš
poezija

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

U Bačkoj Topoli održan prvi ovogodišnji vašar

Od 9.decembra, i uvođenja vanrednog stanja, u ovom bačkom mestu nije održan ovaj popularan vašar. Nakon ukidanja vanrednog stanja, vašar, koji se tradicionalno održava svake druge nedelje u mesecu, sada je ponovo održan.

Velika gužva formirala se na graničnom prelazu Kelebija-Tompa

Na graničnom prelazu Kelebija-Tompa, u pravcu prema Mađarskoj, danas je formirana mnogo veća gužva od one uobičajene vikendom. U kružnom toku koji povezuje Kelebijski put i Y-krak, nagomilane kamione i automobile usmeravala je saobraćajna policija.