Ugrás a tartalomra
MTI/Máthé Zoltán

Dan nezavisne Mađarske

2021.06.19
15:26
Forrás
MTI
Dana 16. juna 1958. godine su pogubljeni mučenici mađarske revolucije i rata za nezavisnost iz 1956. godine, kao i povlačenje sovjetskih trupa juna 1991. godine obeležava se kao Dan nezavisne Mađarske.

Dana 16. juna 1989. godine oko četvrt miliona ljudi učestvovalo je u svečanoj ponovnoj sahrani Imrea Nađa, Mikloša Gimeša, Geze Lošoncija, Pala Maletera, Jožefa Silađija i neznanog junaka revolucije, koja je emitovana na televiziji, pa je tako cela zemlja mogla gledati. Cela ceremonija žalosti je zapravo postala simbol sloma Kadarovog režima. Poslednji sovjetski vojnik napustio je Mađarsku 19. juna 1991.godine.

Mađari su poslednji živi borci za slobodu u Evropi, rekao je Viktor Orban na konferenciji održanoj povodom Dana nezavisne Mađarske u Budimpešti. Mađarski premijer je govorio o Evropi i budućnosti Evropske unije. Kako je rekao, rasprava o budućnosti EU započela je u maju, a Mađarska će govoriti prvi put. Prema njegovim rečima, Mađarska je formulisala teze kojima mađarska vlada doprinosi panevropskoj raspravi o budućnosti EU. Orban je to rekao ovako, idemo prema stvaranju jedne evropske superdržave. Međutim, izgradnja briselskog carstva dovešće do nedostatka demokratije, rekao je. Takođe je spomenuo pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Orban je rekao da bi Srbija trebala da bude primljena među države članice Evropske unije.

Viktor Orban, premijer, Mađarska: „Članstvo Srbije je od većeg interesa za Evropsku uniju nego za Srbe. Ova činjenica mora biti prepoznata i treba da se prime u članstvo. Poštovane dame i gospodo, istorija nam sada nudi jedinstvenu priliku. Rasprava je započela i napokon možemo otvoreno govoriti o nevoljama, svemu što šteti i tišti građane država članica Evropske unije." 

Mađarska
nezavisnost
Orbán Viktor

Najnovije

14:43

Izložba na kraju sela

U Belom Blatu u nedelju je otvorena nesvakidašnja likovna izložba. Slikarka Valentina Vencel svoje radove izložila je na kraju banatskog sela, među kupama trske.

Najčitanije

Otvorena Vojvođanska rvačka akademija

Sportski objekat u Kanjiži ostvaren je uz podršku vlade Mađarske u visini od 2,9 miliona evra. Objekat je građevinski završen i opremljen, po planu do 10. avgusta biće okončani svi radovi na uređenju.