Ugrás a tartalomra
FoNet

Dan sećanja na žrtve holokausta u Beogradu

2018.01.27
13:42
Forrás
Pannon RTV
Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija rezolucijom koja je usvojena 2005. godine. U Srbiji je centralna komemoracija juče održana u Beogradu.

Na obali Save, na Starom Sajmištu u petak je odana počast i položeni su venci žrtvama holokausta. Prvobitna namena te lokacije bila je izložbena, međutim postala je poznata po sasvim drugačijoj nameni. U toku drugog svetskog rata 1941. godine nacisti su formirali logor Staro Sajmište. Danas je memorijalni centar.

FoNet

Holokaust je najveći sram i zločin otkad postoji svet – naglasio je Zoran Đorđević na komemoraciji. Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja u Vladi Republike Srbije naglasio je da je antisemitizam u određenoj meri prisutan i u sadašnjosti. “Istraživanje činjenica u holokaustu i ponovno razmatranje strašnih posledica doprineće, da u Srbiji i drugim demokratskim zemljama na masovno uništavanje Jevreja u drugom svetskom ratu a i kasnije, gledamo kao na najveći zločin protiv čovečanstva u istoriji.”

FoNet

Povodom međunarodnog Dana sećanja na žrtve holokausta Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker podsetio je na pažnju protiv mržnje. U svojoj izjavi je naglasio: treba se suočiti sa onima koji šire laži o istoriji, koji dovode u pitanje holokaust ili negiraju njen osnovni značaj. “ Antisemitizam je pretnja ne samo za Jevreje nego u osnovi i za otvorena i liberalna društva” – dodao je.


U saopštenju visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini podsetila je da je Evropska unija osnovana sa željom da se užas drugog svetskog rata i holokausta više nikad ne ponove. Tokom holokausta stradalo je preko 6 miliona Jevreja i 5 miliona žrtava nejevreja.

holokaust
Beograd

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.